latinica  ћирилица
13/11/2018 |  15:20 | Autor: SRNA

Kritike Makronu zbog ideje o evropskoj vojsci

Predsjednik SAD Donald Tramp kritikovao je francuskog predsjednika Emanuela Makrona zbog, kako je rekao, "uvredljivog" poziva lidera Francuske na osnivanje evropske vojske.
Emanuel Makron (foto:POOL) -
Emanuel Makron (foto:POOL)

On je podsjetio da je Makron predložio osnivanje evropske vojske kako bi se Evropa zaštitila od SAD, Kine i Rusije.

"Ali, u Prvom i Drugom svjetskom ratu bila je Njemačka. Kako je to funkcionisalo za Francusku? U Parizu su počeli da uče njemački jezik prije dolaska SAD. Platite za NATO ili nemojte!", napisao je Tramp na "Tviteru".

Tramp je u više navrata kritikovao saveznike u Evropi da ne troše dovoljno na vojsku, što se posebno odnosi na Njemačku.

Makron je Trampa naljutio time što je rekao da je Evropi potrebna njena vojska, a SAD, zajedno sa Rusijom i Kinom, nazvao prijetnjom za evropsku bezbjednost.

Američki predsjednik, jedan od nekoliko desetina lidera koji su tokom vikenda prisustvovali obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata u Francuskoj, po dolasku u Pariz na "Tviteru" je napisao da je poziv Makrona na osnivanje "prave evropske vojske - uvreda".

Makron je u intervjuu za Si-En-En u subotu, 10. novembra, nakon sastanka sa Trampom, rekao da su dvojica lidera razgovarala o onom što su iz kancelarije francuskog predsjednika nazvali nesporazumom, prenio je AFP.

Francuski predsjednik rekao je da bi trebalo bolje podijeliti teret u okviru NATO-a, što znači da Evropa treba manje da se oslanja na trošenje SAD za odbranu.

"Da budem direktan, ono što ne želimo jeste da evropske zemlje povećavaju budžet odbrane kako bi kupili američko oružje ili materijale iz vaše industrije", naglasio je Makron za američku televiziju.