latinica  ћирилица
13/11/2018 |  18:32 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Nije utvrđen datum konstitivne sjednice Predstavičkog doma BiH

Kolegij Predstavničkog doma PS BiH nije odredio datum održavanja konstitutivne sjednice tog Doma u novom sazivu.

Aktuelni predsjedavajući Doma Mladen Bosić optužio je zamjenicu Borjanu Krišto za opstrukciju jer nije prihvatila da se sjednica održi 5. decembra. Krišto je odgovorila da prije sazivanja sjednice treba da se definiše parlamentarna većina i odredi novo rukovodstvo Doma.

Tek što su počeli da teku rokovi za konstituisanje nove vlasti nastali su problemi oko datuma sazivanja konstitutivne sjednice Predstavničkog doma PS BiH. U tročlanom Kolegiju bez saglasnosti a samo jednoglasno mogu da utvrde termin sjednice na kojoj bi se izabrala i Komisija za izbor Savjeta ministara.

- Prijedlog je bio da se u srijedu, 5. decembra zakaže sjednica, međutim Krišto nije dala saglasnost, rekao je Bosić.

Samo što je Bosić završio obraćanje, pred novinare je stala Borjana Krišto. Odbacila je njegove insinuacije da je u pitanju bojkot formiranja nove vlasti od strane HDZ-a BiH. Poručila je da ima još deset dana da se dogovori termin konsituticvne sjednice i da može biti zakazana 4. decembra ili ranije ako se postigne dogovor o skupštinskoj većini.

S obzirom da je treći član Kolegija Šefik DŽaferović izabran za člana Predsjedništva BiH pitanje je da li može punopravno da učestvuje u radu Kolegija. U CIK BiH nezvanično kažu da je to neizvodljivo.

- U takvim uslovima se na neki način problematizuje njegovo dalje učešće, smatra Bosić, dok Krišto ističe da nema nikakve dileme zbog toga što je DŽaferović član Predsjedništva BiH.

U skladu sa odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, prvu sjednicu Doma nakon izbora saziva Kolegijum Doma iz prethodnog saziva.

Novoizabrani poslanici će da preuzmu dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave nakon čega će se izabrati tročlano rukovodstvo Doma, sa po jednim predstavnikom iz svakog konstitutivnog naroda.

Dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik kao privremeni predsjedavajući.