latinica  ћирилица
13/11/2018 |  18:39 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Pokazna vježba "Spasavanje u saobraćajnim nesrećama"

Preduzimanje naredih koraka u odbrani od poplava-tema je koordionacionog sastanka Republičke uprave i civilne zaštite lokalnih zajednica sa teritorije, područnog odjeljenja Doboj.

Održana je i pokazna vježba „spasavanje u saobraćajnim nesrećama“.

Za opštine koje gravitiraju uz rijeku Savu, poboljšanje sistema zaštite i spašavanja od poplava, je prioritet svih prioriteta, jer su te opštine i dalje ugrožene od poplava. Podsjećaju i na nedavnu nesreću u Rafineriji.

- Imali smo nedavno, ovdje, kao što je svima poznato, i tragediju u Rafineriji nafte, a mi se nalazimo neposredno uz Rafineriju. Grad smo na obalama dvije rijeke. Opasnost od poplava sa svakim visokim vodostajem je pristuna, rekao je Ilija Јovičić, načelnik opštine Brod.

Republička uprava Civilne zaštite oformila je jedincu za radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, po evrospkim standardima i propisima.

U slučaju potrebe biti na raspolaganju lokalnoj zajednici i Rafineriji u Brodu. Što se opasnosti od poplava tiče, saradnja, kažu, mora da bude zajednička sa ostalim nadležnim institucijama.

- Vidjeli ste u trećem mjesecu ove godine, koliko su one bile ugrožene. U tom kontekstu razgovarali smo, kako i na koji način, da se poboljša sistem zaštite i spasavanja. Naravno tu treba uključiti i druge subjeke, tu prije mislim na vode RS-e, koje u svakom slučaju moraju biti ažurnije po ovome pitanju, naglasio je Mile Međed, direktor republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Brzina intervencije i koordinacija u radu nephodni su i kod spasavanja ljudi u saobraćajnim nesrećama. Danas održana pokazna vježba svima je, kažu, bila od koristi.