latinica  ћирилица
13/11/2018 |  21:33 ⇒ 14/11/2018 | 09:56 | Autor: SRNA

Bogat i sadržajan filmski program i drugog dana festivala "Prvi kadar"

Drugi dan Međunarodnog festivala "Prvi kadar" i u Istočnom Sarajevu i u Zvorniku donio je niz bogatih i raznovrsnih programskih sadržaja, od filmskih radionica, preko takmičarskog dijela i projekcija dokumentarnih i kratkih igranih filmova, do večeri laureata festivala.
Istočno Sarajevo: Festival "Prvi kadar" - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo: Festival "Prvi kadar"Foto: SRNA

Zbog izuzetne zainteresovanosti i velikog broja mališana u osnovnim školama u Istočnom Sarajevu danas je repriziran film za djecu "Zlogonje", autora Raška Miljkovića iz Srbije, a nastavljen je i rad u radionici annimiranog filma, koji se realizuje u okviru filmske škole "Prvog kadra".

U takmičarskom dijelu programa prikazano je 13 dokumentarnih i kratkih igranih filmova.

Prije podne održane su projekcije filova "Isti" Dejana Petrovića iz Srbije, "Nisi zaboravio" Simona Intihara iz Slovenije, "Timi" Ljuba Јončeva iz Bugarske, "Bars" Sare Stijović iz Crne Gore, "Opljačkana duša" Augusta Adriana Braca iz Slovenije, "Elodi" Stefani Buče iz Francuske, te "Gud son" Španca Pabla de Vilje.

Popodne drugog dana 12. "Prvog kadra" obilježeno je projekcijom filmova "Enkel" Aleksandra Reljića iz Srbije, "Dodir" Stojana Vujičića iz Makedonije, "Ikea for ju" Marije Ratković Vidaković i Dinka Radonića iz Hrvatske i "Uvik isto" Slaviše Šnura iz Hrvatske.

U večernjem programu prikazani su filmovi "Neprilagođeni" Radoslava T. Stanišića iz Crne Gore, "Pravi muškarci ne plaču" Lukasa Kastanja iz Španije, "Nuklearne sjenke" Poljaka Mareka Lečezevskog, nakon čega je održan program posvećen dobitniku festivalskog priznanja "Lik kneza Pavla" za doprinos u razvoju dokumentarnog filma u Republici Srpskoj i BiH – laureat 11. "Prvog kadra 2017" Radio-televizija Republike Srpske.

Riječ je o projekciji dokumentarnih filmova iz produkcije RTRS-a "Bila sam mala" Branka Lazića, "Јoš sam cura, bolan" Snježana Lalovića i "Dnevnik ratnog hirurga" Siniše Grabeža.

U Domu omladine u Zvorniku danas je prikazan izbor animiranih filmova niškog Međunarodnog festivala animiranog filma "Konstantinov zlatnik", a nastavljena je radionica "Putovanje kroz animirani film" u okviru Filmske škola "Prvog kadra".

Program ove trodnevne radionice animiranog filma čine teorijska predavanja o istoriji animiranog filma, animacijskim tehnikama i tehnološkom procesu izrade animiranog filma, kao i praktičan rad "Od ideje do animiranog filma-produkcija animiranog filma".

Voditelji radionice su animatori Zoran Stefanović i Slobodan Milošević, osnivači Studija crtanog filma SCF98, Niš, Srbija.

U zvaničnom takmičarskom programu festivala takmičiće se 42 filma iz 17 zemalja, koji će biti prikazani u šest festivalskih selekcija.

Ovogodišnji "Prvi kadar" održava se od 12. do 17. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom "Prvi kadriraj!".

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srspke, a ovu jedinstvenu manifestaciju podržali su Udruženje filmskih radnika BiH, opština Istočna Ilidža, opština Istočno Novo Sarajevo i Grad Zvornik.

Medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.