latinica  ћирилица
13/11/2018 |  22:44 | Autor: SRNA

Đukanović: Napredak na zapadnom Balkanu doveden u pitanje

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je da je napredak na zapadnom Blakanu doveden u pitanje i poručio da samo aktivnija Evropa može spriječiti da Balkan padne pod uticaj Rusije i Turske.

On je za francuski list "Figaro" ocijenio da je napredak u regionu doveden u pitanje zbog dvije okolnosti.

"Prva se odnosi na interese velikih koji se ponovo sudaraju na Balkanu", naveo je Đukanović.

On je rekao da to nije nikakva novost i da je region u istoriji uvijek korišćen kao "moneta za potkusurivanje u rješavanju problema velikih sila".

"Druga okolnost je to što od devedesetih godina vučemo tri problema koji truju region: Makedoniju paralisanu od 2008. godine, konflikt Srbije i Kosova čiji je krajnji rezultat svima nepoznat i nefunkcionalna BiH", dodao je Đukanović.

On je istakao da novi pregovori između "predsjednika Srbije i Kosova stvaraju posebnu nervozu u regionu".

"Nestabilnost je pojačana nedavnim pogoršanjem odnosa između Srbije i Hrvatske. Plašim se da takav razvoj situacije daje polet pristalicama Velike Srbije. Neki od njih ponovo počinju sa osporavanjem crnogorske nezavisnosti, tvrdeći da Srbija ima prirodno pravo na Crnu Goru", rekao je Đukanović i upozorio da je takva retorika opasna u vremenu nestabilnosti.

Đukanović je, na pitanje da li je Rusija prihvatila članstvo Crne Gore u Alijansi, rekao da se Moskva generalno protivi NATO integraciji zapadnog Balkana.

"Budući da smo mi bili jedina zemlja kandidat, to se protivljenje prirodno okrenulo prema nama", naveo je Đukanović.

Đukanović je rekao da je Crna Gora istorijski i kulturno uvijek bila bliska Rusiji, ali da su se posljednih godina odnosi dvije države znatno pogoršali.