latinica  ћирилица
14/11/2018 |  09:20 ⇒ 09:22 | Autor: SRNA

Na crvenoj potjernici Interpola 19 državljana BiH

Na crvenim potjernicama Interpola zbog terorizma se nalazi 19 državljana BiH, od kojih dvojica imaju 23 godine, a najstariji 58, pišu "Nezavisne novine".
Interpol - Foto: ilustracija
InterpolFoto: ilustracija

Oni su osumnjičeni za organizovanje terorističke grupe, finansiranje terorističkih aktivnosti, pridruživanje stranim paravojnim formacijama i slična krivična djela.

List navodi da su još aktivne potjernice i za nekoliko državljana BiH za koje je ranije nezvanično objavljivano da su poginuli na stranim ratištima, pa se pretpostavlja da zvanične potvrde o njihovom stradanju još nema.

Primjera radi, na Interpolovoj stranici još je ime Nasera Arnauta, za koga je prošle godine objavljeno da je, kao aktivni pripadnik "Islamske države", sa još dva državljanina BiH, ubijen u napadu dronom u okolini Abu Kamala.

Uz ostale, na Interpolovoj potjernici još je i Alija Keserović iz Bužima, za kojeg se odranije zna da je bio čobanin Huseina Bilala Bosnića, neformalnog vođe vehabija u BiH, a koji je pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora.

Keserović je, prema podacima bezbjednosnih službi, u Siriji od 2014. godine. Taj dvadesettrogodišnjak se prije nekoliko godina pojavio u propagandnom filmu "Islamske države" pod naslovom "Struktura kilafeta", u kojem se ta teroristička organizacija hvali brojnim ratnim uspjesima.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Armin Kržalić smatra da je za bezbjednost i BiH, i regiona, i evropskog kontinenta veoma važno da što prije budu privedene licu pravde sve osobe koje se nađu na Interpolovoj potjernici, ne samo zbog terorizma, već i zbog drugih krivičnih djela.

"Terorizam spada u red teških krivičnih djela koja ugrožavaju bezbjednost građana, ali i urušavaju ekonomski prosperitet, odnosno razvoj države", naveo je Kržalić.