latinica  ћирилица
14/11/2018 |  09:50 ⇒ 10:37 | Autor: SRNA

Mitrić: Posebno interesovanje za projekcije o Prvom svjetskom ratu

Izvršni direktor 12. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić izjavio je da očekuje posebno interesovanje publike za večerašnji edukativni dio festivala posvećen projekciji dva filma o Prvom svjetskom ratu.
"Prvi kadar" - Foto: SRNA
"Prvi kadar"Foto: SRNA

Dokumentarni film pod nazivom "Dugo putovanje u rat" autora Miloša Škundrića iz Srbije biće prikazan u 17.00 časova, dok je projekcija igranog filma "Čelične ratnice" koji je režirala Јelena Mila zakazana za 19.00 časova.

Za 20.30 časova predviđen je multimedijalni koncert grupe "Atentat".

Danas, trećeg dana Festivala, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo prije podne će biti prikazani dokumentarni i kratki igrani filmovi "Čarobnjak iz Mutnja" Branka Lazića iz Republike Srpske, "Kukavica" Hadži-Aleksandra Đurovića iz Srbije, "Obeleženi" Јovana Dopuđe iz Srbije i "Neko dobar će te naći" /Someone good wil find you/ Lejle Strogov iz SAD.

Na popodnevnom repertoaru su filmovi autora iz BiH "Saraj`vo" Mustafe Mustafića, "Osmi dan" Јasmina Pivića i "Tomislavov dnevnik" Vinka Laotovića, nakon čega slijedi specijalna projekcija filmova za lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu Kula.

Tokom dana biće nastavljen rad filmske škole "Prvog kadra" u Domu omladine Zvornik, gdje od sutra Festival nastavlja bogat takmičarski i prateći program sve do subote, 17. novembra, kada će u 19.00 časova biti održano svečano zatvaranje festivala, uručenje nagrada, projekcija nagrađenih filmova i koncert etno-sastava "Katera" iz Istočnog Sarajeva.

Ovogodišnji "Prvi kadar" održava se od 12. do 17. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom "Prvi kadriraj!".

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a manifestaciju su podržali Udruženje filmskih radnika BiH, opština Istočna Ilidža, opština Istočno Novo Sarajevo i grad Zvornik.