latinica  ћирилица
14/11/2018 |  10:45 ⇒ 16:10 | Autor: SRNA

Ahmetović i Sokolović suspendovani zbog "bijelog hljeba"

Predsjedništvo Nezavisnog bloka suspendovalo je iz stranke Salka Sokolovića i Sadika Ahmetovića, poslanike u odlazećem sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zbog potpisivanja apelacije Ustavnom sudu BiH kojom je zatraženo vraćanje "bijelog hljeba".
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

Iz stranke je najavljeno da će se o detaljima oglasiti saopštenjem.

Prema pisanju portala "Kliks", najglasnija u zahtjevu za suspenziju učešća Sokolovića i Ahmetovića u organima stranke bila je član Predsjedništva Nezavisnog bloka Azra Atagić-Ćatović, navodeći da su njih dvojica za prethodne četiri godine naplatili približno milion maraka  na ime plata.

"Bili su dobri poslanici, borili su se i glasali protiv akciza, za izmjenu Izbornog zakona. Zato su bili plaćeni. Ukoliko nisu imali za osnovne životne potrebe, članovi Predsjedništva Nezavisnog bloka bi izdvojili novac iz ličnih džepova i osigurali bi naknade za preživljavanje naših članova", navodi Ćatovićeva.

Ona je ocijenila da je "bijeli hljeb" sramna privilegija koju Sokolović i Ahmetović nisu smjeli tražiti, te istakla da Nezavisni blok želi društvo jednakih šansi, poštenu državu u kojoj su svi građani isti pred zakonom.

"Sve dok `bijeli hljeb` ne bude privilegija svih otpuštenih radnika, bilo na budžetu ili u realnom sektoru, nikad se neću saglasiti da su neki ljudi vredniji od drugih. Sve što je po zakonu ne mora biti moralno", rekla je Ćatovićeva.

Ona je dodala da je na sinoćnjoj sjednici Predsjedništva Nezavisnog bloka glasanje bilo 10 prema tri, ali da je najbitnije što je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić bio na strani pravde i morala.

Јedanaest poslanika iz odlazećeg saziva Parlamentarne skupštine BiH uputilo je apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom se traži vraćanje takozvanog "bijelog hljeba".

Uz Sokolovića i Ahmetovića apelaciju su potpisali Zaim Backović /BPS/, Momčilo Novaković /NDP/, Borislav Bojić /DNS/, Đorđo Krčmar /DNS/, Јovan Vukovljak /DNS/, Nenad Lalić /SDS/, Nikola Lovrinović /HDZ BiH/, Predrag Kožul /HDZ BiH/ i Miroslav Milovanović /SNSD/.