latinica  ћирилица
14/11/2018 |  11:23 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Irak i Iran postigli sporazum o razmjeni hrane i gasa

Irak je postigao sporazum sa Iranom o razmjeni iračke hrane za snabdijevanje iranskim gasom i energijom, izjavila su dvojica iračkih zvaničnika.
Teheran, Iran (Foto: Sputnik/Sergeй Mamontov) -
Teheran, Iran (Foto: Sputnik/Sergeй Mamontov)

Viši zvaničnik iračke Vlade i član iračkog ministarskog energetskog odbora saopštili su da vlasti u Bagdadu sada traže dozvolu SAD za uvoz iranskog gasa, koji se koristi u iračkim elektranama i da im je potrebno više vremena kako bi pronašle alternativni izvor.

"Rok od 45 dana koji su Amerikanci postavili za obustavljanje uvoza iranskog gasa uopšte nije dovoljan za Irak da pronađe alternativni izvor", rekao je jedan od zvaničnika.

On je upozorio da bi obustavljanje isporuka gasa nakon isteka roka izazvalo pravu energetsku krizu i da su Amerikanci potpuno svjesni koliko je Iraku očajnički potreban gas iz Irana.

Vašington je dozvolio Iraku snabdijevanje iranskim gasom i energijom nakon što su naftnom sektoru Irana prošle sedmice ponovo uvedena sankcije. Međutim, Vašington je saopštio da će izuzeće trajati samo 45 dana.

Irak se u velikoj mjeri oslanja na iranski gas, koji koristi u svojim elektranama.

Drugi zvaničnik izjavio je da će Irak zahtijevati od SAD odobenje za snabdijevanje iranskim gasom i energijom i nakon isteka roka.