latinica  ћирилица
14/11/2018 |  14:06 ⇒ 16:23 | Autor: SRNA

Štrbac: Јaki argumenti odbrane za uslovnu slobodu kapetana Dragana

Županijski sud u Varaždinu održao je danas ročište po zahtjevu odbrane da Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, bude pušten na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne, a odluka bi trebalo da bude donesena po hitnom postupku, rekao je Srni šef tima odbrane Savo Štrbac.
Savo Štrbac, direktor Veritasa - Foto: SRNA
Savo Štrbac, direktor VeritasaFoto: SRNA

Štrbac je naglasio da tim odbrane vjeruje da su ispunjeni svi uslovi da Vasiljković bude pušten i da bi to moglo biti do kraja decembra.

Prema njegovim riječima, pod pretpostavkom da odluka bude pozitivna i da Vasiljković bude pušten, on sam će odlučivati da li će iz Hrvatske otići u Srbiju ili Australiju, jer ima državljanstvo obje zemlje.

Štrbac je naveo da se Vasiljković kratko javio video-linkom iz zatvora i poručio da ima puno rezervi prema hrvatskom pravosuđu i prema tome da će donijeti pozitivnu odluku, jer su ga i osudili bez valjanih dokaza i bez dokazane krivice.

Štrbac je dodao da će rješenje o odluci biti dostavljeno strankama pisanim putem i da obje strane, i optuženi i tužilaštvo, imaju pravo žalbe.

Prvostepenom presudom Županijskog suda u Splitu Dragan Vasiljković je u septembru prošle godine osuđen na 15 godina zatvora.

Vrhovni sud Hrvatske u julu je smanjio Vasiljkoviću za godinu i po dana kaznu zatvora i pravosnažno ga osudio na 13 i po godina zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Vasiljković je u pritvoru proveo skoro 13 godina, što mu je uračunato u kaznu.

Kapetan Dragan, koji ima i srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je u Australiji, a Hrvatskoj je izručen u maju 2015. godine.