latinica  ћирилица
14/11/2018 |  16:13 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Više od 90 hiljada oboljelih od dijabetesa u Srpskoj

U Republici Srpskoj je više od 90 hiljada oboljelih od dijabetesa. Podrška porodice i staranje o oboljelim imaju značajnu ulogu zbog čega su stavljeni u fokus obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa. Značajnu podršku daju ljekari i brojni volonteri u prevenciji i ranom otkrivanju.

Četiri stotine trebinjskih osnovaca trčalo je na Sedmom krosu protiv dijabetesa, koji iz godine u godinu uzima sve više maha.

Širom Srpske udruženja dijabetičara, endokrinologa, zdravstvene ustanove sa partnerima organizovali su predavanja i besplatno mjerenje šećera u krvi, krvnog pritiska i tjelesne težine.

Najveći broj prijavljenih i dalje je u regiji Doboj, zatim Banjaluci, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Foči.

"U Trebinju ima 2.548 registrovanih do 14. novembra, kada uvijek pravimo neke presjeke", rekla je predsjednica Udruženja dijabetičara u Trebinju Nada Bijelić.

Ljekari uočavaju da se broj oboljelih lagano povećava od rođenja do četvrte decenije, u čemu, naročito kod djece, porodica ima značajnu ulogu.

Vesna Јelača, endokrinolog Opšte bolnice u Prijedoru, ističe da je važno da roditelji i djeca shvate značaj fizičkih aktivnosti i bavljenja sportom u prevenciji ove bolesti.

U Ministarstvu zdravlja ističu da je postignut zavidan nivo liječenja, uz dobro usavršavanje ljekara i volontera.

"Osim sa stručnom javnosti, postigli smo dobru saradnju i sa udruženjima, tako da imamo i najbolji insulin", rekla je pomoćnica ministra Ljiljana Ivančić.

U Republici Srpskoj od ukupnog broja prijavljenih u prošloj godini, 14.748 boluje od dijabetesa tipa jedan, a kod 45.382 dijagnostikovan je tip dva.