latinica  ћирилица
14/11/2018 |  18:32 ⇒ 15/11/2018 | 09:09 | Autor: RTRS

Recept za dugovječnost - najstariji srpski glumci

A da zdrav način život može biti osnov za dugovječnost, potvrđuju i najstariji srpski glumci. Branka Veselinović i sa napunjenih 100 godina, i danas stvara, a njen kolega Vlasta Velisavljević i u 93-oj vozi automobil i igra u pozorištu.

Slavna srpska glumica proslavila je 100. rođendan, a mladim ljudima je na poseban način uputila snažnu poruku.

"Vesela sam, dišem, i stihove vrlo često pišem. Moja duša, moj duh i talenat stati ne sme, zato pre pola sata napisah dve pesme", priča Branka.

Sigurno ste se nekada zapitali kako doživjeti stotu. Pozorišna, TV, i zvijezda Јugoslovenskog filma, ni danas ne odustaje od svojih navika.

Sluša muziku, zdravo se hrani i redovno vježba. U šali kaže, i frizuru uvijek mora da ima. Rođena Bečejka ističe da i ljubav u životu igra značajnu ulogu. Ona ju je dobijala od supruga Mlađe punih 65 godina.

"Imam sreću, nikada nisam pila, nikada pušila, lijepo sam živjela u srećnom braku, najljepše uloge igrala u pozorištu... Ostala doživotni ambasador Unicefa", ističe ona.

I dok je Branka bila disciplinovana, devedesettrogodišnji glumac Vlasta Velisavljević je znao često i da pretjera u jelu, piću i cigaretama. Život ga nije mazio.

Prije komunističkog, Velisavljević je "zaglavio" i u nacističkom logoru u Njemačkoj... Nekoliko decenija kasnije, iako je, kaže, doživio kliničku smrt, probudio se i iz kome vratio na pozorišnu scenu.

"Skoro 30 godina da sam ostavio duvan, ali je isto toliko trajala i kriza. Treba izdržati!", kaže Velisavljević.

Vlasta je i danas pun duha, a i motoričke sposobnosti su mu na zavidnom nivou, pa tako i u 93. godini vozi automobil.

"Da, vozim, i svi kažu da dobro vozim i umjesto da mi daju dozvolu do kraja života, svake godine idem na pregled", kaže on.

I za kraj, vremešni Vlasta je i televizijskoj ekipi očitao lekciju, naravno o zakonu i pravilima tokom vožnje.