latinica  ћирилица
14/11/2018 |  19:52 ⇒ 20:30 | Autor: SRNA

Dačić: Kosmet da ostane visoko na agendi Savjeta bezbjednosti UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji, da je Kosmet daleko od stabilnosti i bezbjednosti i da zato ova tema treba da ostane visoko na agendi Savjeta bezbjednosti UN.
Ivica Dačić (foto: MSP Srbije) -
Ivica Dačić (foto: MSP Srbije)

"Proglasiti ovu temu manje važnom u vreme kada intenzivno pokušavamo da pronađemo trajno i održivo rešenje uz veliku podršku važnih aktera međunarodne zajednice, u najmanjeu ruku je kontraproduktivno", rekao je Dačić na sjednici na kojoj se razmatra izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o Kosmetu.

On je zahvalio Kini, predsjedavajućoj Savjetom bezbjednosti UN, na tome što je stavila pitanje Kosova i Metohije na dnevni red, nakon što je Velika Britanija odlučila da to pitanje tokom njenog predsjedavanja u avgustu ne bude razmatrano.

Dačić je istakao da je Beograd zainteresovan za postizanje kompromisa o pitanju Kosova i Metohije i opredjeljen za pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja, čega, kako je naveo, ne može biti bez dogovora Beograda i Prištine, ali i podrške članica Savjeta bezbjednosti UN.

"U tom smislu ponovo apelujem na sve vas da pomognete ovaj proces, da iskoristimo momentum i pokušamo da napravimo iskorak. Dalje podjele u Savjetu bezbjednosti oko ovog pitanja i rasprave o temi treba li nam UNMIK ili ne svakako ne doprinose tome", rekao je Dačić.

On je ukazao da iste članice Savjeta bezbjednosti UN, koje su pokrenule pitanje opravdanosti ostanka UNMIK-a na Kosmetu, nisu pokrenuli pitanje ostanka međunarodnih snaga u BiH.

"Gotovo svi za ovim stolom podržavaju međunarodno prisustvo u BiH, gde je opšta situacija neuporediva i gde bezbednost građana, složićete se, nije ugrožena. Kako je onda tamo potrebno međunarodno prisustvo, a na Kosovu i Metohiji nije?", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da će dok se ne postigne obostrano prihvatljivo rješenje, ostati rezolucija 1244 koju je donio Savjet bezbjednosti UN i "koju smo dužni da poštujemo".

"Okrenimo se traženju kompromisa za budućnost, za trajni mir između Srba i Albanaca, za prosperitet i Srba i Albanaca, za mir i stabilnost čitavog regiona. Nakon toga neće nam biti potreban ni UNMIK ni sednice Savjeta bezbjednosti", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da se ništa suštinski pozitivno nije dogodilo od posljednje sjednice Savjeta - da Zajednica srpskih opština nije formirana već 2.000 dana, nisu stvoreni uslovi za povratak više od 200.000 interno raseljenih lica, nije počeo sa radom specijalni sud, kao i da nije pronađen počinilac ubistva Olivera Ivanovića, a da je bilo novih incidenata.

Dačić je istakao da je u proteklom periodu Priština grubo kršila Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN i stvarala nove incidente koji narušavaju bezbjednost na Kosmetu i dodatno komplikuju već složenu situaciju, ističući da je veliki broj napada bio usmjeren upravo na interno raseljena lica i povratnike.

"Kako da se očekuje i najmanji napredak u procesu povratka raseljenih, ako u 21. veku u Evropi još uvek govorimo o tome da najveći izazov za povratak predstavlja bezbednosna situacija, jer su povratnici direktna meta etnički motivisanih napada", naveo je Dačić.

On je istakao da su arbitrarna hapšenja, odnosno hapšenja povratnika po lažnim prijavama, fizički napadi i ranjavanje, kamenovanje vjernika i napadi na sveštenike, uništavanje imovine, ispisivanje uznemirujućih grafita, skrnavljenje spomen ploča, nacionalna i vjerska mržnja, provokacije, institucionalna diskriminacija, nedostatak vladavine prava, nezavisnost sudstva, dužine trajanja postupaka, neadekvatne zaštite dokaza i svedoka, neizvršenje sudskih odluka ono sa čime se danas na Kosmetu susreću oni koji pokušaju da se vrate u svoje domove.

On je istakao da je posljednji Izvještaj generalnog sekretara UN "propustio da spomene oko 200.000 interno raseljenih lica koja ni nakon 19 godina, zbog ovakvih neprihvatljivih pojava, nisu ostvarili svoja prava".

Dačić je upozorio da Priština ne odustaje od stvaranja oružanih snaga uprkos tome što je prema rezoluciji 1244 i Vojno-tehničkom sporazumu KFOR jedina legalna vojna formacija na Kosovou i Metohiji i "praktično jedini garant bezbjednosti i opstanka Srba, njihove imovine, vjerske i kulturne baštine" i pozvao članice Savjeta bezbjednosti UN da osude postupke Prištine.

On je ukazao da mnoge države danas preispituju svoju odluku o priznanju samoproglašenog Kosova, a 10 njih je do sada promijenilo odluku, jer su shvatile da nisu bile dovoljno upoznate sa situacijom.

Dačić je osudio to što je Prišina, umjesto da se usredsredi na dijalog, fokusirana na pokušaje da ostvari članstvo u međunarodnim organizacijama, među kojima i u Interpolu, iako postoji saradnja UNMIK-a i te policijske organizacije i pozvao članice Savjeta bezbjednosti UN da ne podrže zahtjev Prištine za članstvo.

Šef srpske diplomatije naveo je da Priština zastrašuje srpski narod na Kosmetu, vrši pokušaje da ugrozi srpsku kulturnu baštinu koja je na listi Uneska, kao i da se ponovo dogodio niz napada na Srbe i njihovu imovinu, ali i grobove i djecu koja su se igrala u parku.

"Za razliku od Izveštaja generalnog sekretara UN, Misija OEBS na Kosovu je u svom nedavnom izveštaju registrovala 173 incidenta usmerena na pripadnike nealbanskih zajednica, samo u periodu od januara do juna, uz ocenu da ukupan broj incidenata predstavlja povećanje od skoro 20 odsto u odnosu na prethodni šestomesečni period", naveo je Dačić.

On je pozvao Savjet bezbjednosti UN da ne politizuje pitanje seksualnog nasilja u konfliktima.

Dačić je ukazao da podaci iz izvještaja generalnog sekretara koji se pozivaju na Komisiju za verifikaciju i priznavanje statusa žrtava seksualnog nasilja na Kosovu i Metohiji, gdje je od 782 prijave 137 prihvaćeno, ukazuju na to da predstavnici Prištine godinama unazad pred Savjetom bezbjednosti UN iznose neistine.

On je istakao da su se na ovim sastancima čuli navodi o 20.000 žrtava seksualnog nasilja, uz tendenciju uspostavljanja "hijerarhije žrtava" po etničkoj, verskoj i drugoj pripadnosti, kao da su srpske žrtve "manje važne" i kao da je seksualno nasilje nad pripadnicima srpske nacionalnosti opravdamo i nekažnjivo.

"U takvoj atmosferi opravdavanja zločina protiv Srba moguće je i da tzv. vlada Kosova donese odluku da šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Beogradom bude Fatmir Ljimaj, jedan od komandanata OVK, koji je na osnovu izjava Albanaca, braće Mazreku, svedoka i saučesnika u zločinu, lično silovao i ubio više Srpkinja u selu Klečka. Ponavljam, Srbija smatra da se rešavanju ovog pitanja mora pristupiti bez politizacije, uz uvažavanje svake žrtve", naveo je Dačić.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je u izvještaju da je, uprkos miru koji je u protekla tri mjeseca vladao na Kosovu, zabilježeno nekoliko incidenata koji su proizvod međunacionalnih tenzija.

On je naveo i da su izjave srpskih i kosovskih lidera o razgraničenju "izazvale brigu kod kosovskih Srba, kao i nesporazume između Beograda i lidera Srpske pravoslavne crkve na Kosovu".

"Te izjave su, takođe, izazvale reakcije u regionu i međunarodnoj zajednici, koje su varirale od poziva za preispitivanje svih mogućnosti koje bi mogle voditi ka rješenju, do izraza ozbiljne zabrinutosti zbog mogućih posljedica koje bi teritorijalne korekcije mogle imati po stabilnost u regionu", naveo je Gutereš.

Generalni sekretar UN je pozdravio riješenost Beograda i Prištine da dijalogom dođu do normalizacije odnosa i naveo da su se, za prethodna tri mjeseca, na Kosovo i Metohiju vratile 53 osobe, od čega 29 Srba.

Posljednja sjednica Savjeta bezbjednosti o Kosovu i Metohiji održana je 18. maja, kada se šest zapadnih članica tog tijela založilo za ukidanje redovnih sjednica posvećenih ovoj temi, čemu su se usprotivili Rusija, Kina i Srbija. /