latinica  ћирилица
15/11/2018 |  07:55 | Autor: SRNA

Slučaj "Veliki park" - Saslušanje novih svjedoka Tužilaštva

U Sudu BiH danas bi trebalo da budu saslušani novi svjedoci Tužilaštva BiH u nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić su, prema optužnici, bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Na ročištu održanom 8. novembra bivši pripadnik voda za obezbjeđenje Doma policije Emir Dugalić izjavio je da mu je neko rekao da se skloni sa stražarskog mjesta da bi u kombi koji je došao ubacili tijela.

Dugalić je ispričao pred Sudom BiH da je u noći 22. aprila 1992. godine stražario ispred Doma policije, te da se iznenada pojavio kombi iz kojeg su izašli neki ljudi.

- Bila je noć i nisam mogao da vidim ko ga je koristio. Neko mi je rekao da se sklonim da ubace tijela. Mislim da je kombi bio svijetle boje i izgledao je kao poštanski. Nakon nekoliko minuta svi su se razišli - rekao je Dugalić.

On je potvrdio da je tog dana u poslijepodnevnim časovima u holu vidio šest, sedam vojnika u "es-en-be" uniformama, pored kojih je stajalo nekoliko uniformisanih lica. Dugalić tvrdi da to nisu bili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a.

- Htio sam da izađem iz Doma, ali mi nisu dali. Vratio sam se u spavaonicu i ubrzo čuo pucnje iz Velikog parka, na šta nisam obraćao pažnju. Čuo sam kako neko kaže: "Što pobi ljude?". Ujutru nije bilo nikakvih komentara, a kasnije sam čuo priču da su ljude u kombi ubacili Јukini borci", ispričao je Dugalić.

Dugalić je rekao i da je jedinica Јuke Prazine imala takav kombi, ali da ne može reći da su ga te noći koristili njeni pripadnici.