latinica  ћирилица
15/11/2018 |  08:47 | Autor: SRNA

Večeras svečana akademija povodom 100 godina od oslobađanja Mostara

Svečana akademija, povodom 100 godina od oslobođenja Mostara u Prvom svjetskom ratu biće održana večeras u organizaciji Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta".
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

Svečanost će, zbog pritisaka, biti održana Vladičanskom dvoru umjesto u Narodnom pozorištu, kako je bilo planirano.

"Kada cijeli slobodoumni svijet slavi stotinu godina od velike savezničke pobjede, a naš grad se kandiduje da bude eropska prijestonica kulture, nečasni i nerazumni ljudi izvršili su pritisak na one koji su nam velikodušno ustupili salu Narodnog pozorišta. Ne želeći da ih dovedemo u neugodan položaj, našu akademiju premještamo u prostorije Vladičanskog dvora u Brankovcu", saopšteno je iz mostarskog odbora SPKD "Prosvjeta".

Iz SPKD "Prosvjeta" poručuju da ne žele da odgovaraju na iznesene neistine u javnosti o njihovim namjerama, o ovom društvu, o ovom datumu i savezničkoj pobjedi, o velikom čovjeku, vojskovođi i humanisti Stepi Stepanoviću čiju humanost promoviše i slavi Međunarodni crveni krst u Ženevi, jer takve konstatacije najviše govore o onima ko ih je izrekao.

"Naša jedina i jasna namjera je da obilježimo i promovišemo zajedništvo, ljubav, poštovanje i humanost, te da na dostojanstven način u naš grad vratimo ime i lik čovjeka i humaniste kojeg su izbrisale marionetske vlasti Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se napominje da se SPKD "Prosvjeta" vojvode Stepe Stepanovića sjeća biranim riječima, te napominju da su o njemu najljepšim riječima, između ostalih, govorili Safvet-beg Bašagić, nekadašnji poglavar Islamske zajednice DŽemaludin Čaušević, Hasan Rebac koji je ujedno i vojnik Stepe Stepanovića, Muslimansko udruženje "Narodna uzdanica", nekadašnji gradonačelnik Mostara Salih Baljić.

"Mi slavimo Stepu Stepanovića kojeg je opjevao veliki Aleksa Šantić u nekoliko svojih pjesama", navode iz SPKD "Prosvjeta" i pozivaju sugrađane da dođu na večerašnju svečanu akademiju.

Savjet kongresa bošnjačkih intelektualca i Muzej "Hercegovina" oglasili su se prethodnih dana saopštenjima u kojima osuđuju organizovanje akademije u Mostaru, navodeći da ova svečanost i dodjela nagrade za humanost "Stepa Stepanović" predstavlja provokaciju.

Oni tvrde da je, vojvoda Stepa, "imao zadatak da na terenu sprovodi velikosrpsku hegemoniju".

Svečana akademija će početi u 20.00 časova.