latinica  ћирилица
15/11/2018 |  09:03 | Autor: SRNA

Tačijev plan da eliminiše ruski veto - priča za malu djecu

Status Kosova i Metohije ne može biti riješen bez Savjeta bezbjednosti UN i sve dok je na snazi Rezolucija 1244, ističe diplomata Zoran Milivojević.
Zastava Kosova (Foto: A.Dimitrijević/RAS Srbija) -
Zastava Kosova (Foto: A.Dimitrijević/RAS Srbija)

"Da li će ona da bude ukinuta ili da se mijenja, to je već drugo pitanje. Ne može Kosovo dobiti pun međunarodnopravni subjektivitet i članstvo u UN bez saglasnosti stalnih članica Savjeta bezbjednosti", navodi Milivojević, povodom tvrdnji predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da bi sporazum o uzajamnom priznanju Srbije i Kosova zamijenio Rezoluciju 1244 i onemogućio eventualni ruski veto na postignuti sporazum u Savjetu bezbjednosti UN.

On je za "Sputnjik" rekao da su Tačijeve tvrdnje priče za malu djecu, te naglasio da nikakav sporazum nema međunarodno pravnu snagu kao Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Prema njegovim riječima, pregovori koje Beograd i Priština vode uz posredovanje EU imaju statusno neutralni karakter, a za Savjet bezbjednosti UN mjerodavna je samo Rezolucija 1244 i kao osnova za sadašnji status Kosova ne može da bude "preskočena".

"Da bi se to promjenilo potrebno je da se Savjet bezbjednosti saglasi da se na dnevnom redu nađe Rezolucija 1244. Sporazum može da bude osnov samo za političku debatu o tom pitanju. On bi samo mogao da otvori pitanje Rezolucije 1244, ali opet uz saglasnost stalnih članica Savjeta bezbjednosti", napominje Milivojević.

On je objasnio da hipotetički čak i u slučaju da Kosovo dobije u budućnosti priznanja od Srbije, Rezolucija 1244 ne može samim tim da se pobije.

"Zato što predlog za članstvo u UN ide iz Savjeta bezbjednosti. Niko ne može da postane punopravni član UN bez prijedloga i saglasnosti stalnih članica Savjeta bezbjednosti", precizirao je Milivojević.