latinica  ћирилица
15/11/2018 |  10:37 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

Opština Dvor protiv izgradnje odlagališta

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina izjavio je da ova lokalna zajednica ostaje kod ranijeg stava da se protivi izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u ovoj opštini.
Trgovska gora - Foto: Agencije
Trgovska goraFoto: Agencije

Arbutina je rekao da je, nakon što je Vlada Hrvatske 9. novembra donijela Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorišćenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, 13. novembra u Dvoru održan sastanak sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem.

"Na sastanku smo još jednom razmotrili ovaj dokument, iako je to bilo poznato s obzirom da je prijedlog konačnog rješenja sačinjen 2016. godine. Vlada Hrvatske je imala mogućnost da ga donese ili ne", rekao je Arbutina.

On smatra da prostora za djelovanje ima sve do 2023. godine, kada je planiran početak skladištenja radioaktivnog otpada.

"Razmatrali smo moguće scenarije - prvi je da Hrvatska i Slovenija preuzmu i zbrinu po polovinu otpada iz elektrane Krško, drugi da kompletan otpad preuzme Slovenija i treći da sav otpad preuzme Hrvatska. U svakom scenariju, mi smo protiv toga da odlagalište i skladište budu u opštini Dvor", rekao je Arbutina.

On je ocijenio da je nerealan plan da kompletan otpad preuzme Hrvatska s obzirom da je Slovenija već počela radove.

Arbutina kaže da očekuje da država preduzme neki korak prije nego što o ovoj temi bude raspravljao lokalni parlament, budući da do sada nije bilo zvaničnih informacija državnih institucija nakon usvajanja programa.