latinica  ћирилица
15/11/2018 |  11:00 ⇒ 12:06 | Autor: B92

Smijenjena visoka zvaničnica zbog rasprave sa Melanijom

Bijela kuća smijenila je zamjenicu američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Miru Rikardel nakon što je Melanija Tramp rekla da ona ne zaslužuje da radi za Trampa.
Melanija Tramp i Mira Rikardel - Foto: Getty Images
Melanija Tramp i Mira RikardelFoto: Getty Images

Portparolka Bijele kuće Sara Sanders je saopštila da će Rikardel "nastaviti da podržava predsjednika i kada napusti Bijelu kuću, na novom poslu u administraciji".

Sanders, međutim, nije precizirala koji je novi posao Mire Rikardel. Inače, Rikardel, rođena kao Radielović, porijeklom je Hrvatica, a na tu funkciju je imenovana ove godine.

Od 1989. do 1996. godine Rikardel je bila pomoćnica lidera republikanaca u američkom Senatu Boba Dola, a zbog hrvatskog porijekla optuživali su je da pokušava da utiče na Dola da zauzme antisrpski stav.

Tokom sedam mjeseci na mjestu zamjenice savjetnika za nacionalnu bezbjednost, Mira Rikardel stekla je veliki broj neprijatelja, kao i reputaciju da viče na podređene, kuje zavjeru protiv zvaničnika Bijele kuće i prosljeđuje medijima priče o protivnicima njene administracije, objavio je juče CNN.

Njene sadašnje i bivše kolege je opisuju kao predanog konzervativca, ali i kao nekog ko je ideološki opsjednut i "tvrdoglav".

Njena čarka sa Melanijom Tramp počela je oko puta Prve dame u Afriku i sjedenja u avionu, kao i korišćenja resursa Savjeta za nacionalnu bezbjednost.