latinica  ћирилица
15/11/2018 |  14:56 | Autor: SRNA

Radojičić o ključnim infrastrukturnim projektima za naredni period

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je danas ključne infrastrukturne projekte koji bi mogli biti realizovani u narednom periodu, među kojima su novi most u naselju Srpske toplice, projektovanje novog mosta u naselju Dolac i velika multifunkcionalna konferencijska dvorana u blizini zgrade Vlade Republike Srpske.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

Predstavljajući projekte za naredni period, Radojičić je na konferenciji za novinare na lokaciji budućeg mosta preko rijeke Vrbas u naselju Dolac rekao da je ovaj projekat jedan od kapitalnih, ne samo po finansijskoj vrijednosti, već i po tome što ovaj most, osim upotrebne važnosti za saobraćaj grada, treba da ima i estetsku vrijednost.

- Njegov estetski izgled ili arhitektura treba da bude jedan od prepoznatljivih simbola grada na Vrbasu - rekao je Radojičić i naglasio da bi bio voljan da 2020. godine počnu radovi na ovom mostu.

Prema grubim procjenama, izgradnja mosta u Docu sa pristupnim saobraćajnicama koštala bi oko devet miliona KM, a grad je, prema Radojičićevim riječima, u pregovorima o većem kreditnom aranžmanu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoju, koji bi trebao biti riješen već u narednoj godini.

- To bi nam bila osnova za rješavanje mosta u Docu i Srpskim toplicima ili barem djelimično - rekao je Radojičić.

Radojičić je rekao da je cilj da do 2020. godine bude urađen projekat za most u Docu, da bude riješen udio imovinskih odnosa i da bude sklopljena finansijska konstrukcija.

- Naša želja bi bila da u 2020. godini možemo da uđemo i u neke radove na ovoj trasi, da li je riječ o pristupnim saobraćajnicama ili na samom mostu, stvar je, između ostalog, i javnih nabavki i imovinskih odnosa - kaže Radojičić.

On je rekao da je drugi kapitalni projekat multifunkcionalna konferencijska dvorana procijenjene vrijednosti 35 miliona KM, čija je izgradnja predviđena u blizini zgrade Vlade Republike Srpske i Gradskog stadiona, za koju se naredne godine očekuje projekat, a da do 2020. godine bude sklopljena finansijska konstrukcija na koji način bi ta velika investicija bila zatvorena.

- Radi se o kapitalnom poslu koji za sobom vuče i kulturu, turizam i ugostiteljstvo i opet nešto što arhitekturom treba da bude jedan od novih simbola grada - istakao je Radojičić.

Radojičić je rekao da je realno da se u izgradnju konferencijske dvorane ide javno-privatnim partnerstvom, javnim pozivom sa izrađenim idejnim projektom, da grad kombinuje sa nekim od investitora i da bi mu pripadala kongresno-konferencijska dvorana, a da bi investitor gradio hotel ili poslovne sadržaje i u tome našao svoj interes.

On je rekao da je cilj Gradske uprave da se naredne godine krene u izgradnju novog mosta u naselju Srpske toplice, dok bi postojeći most bio preuređen u pješački most u sklopu kompletnog ambijentalnog preuređenja zone oko banje koju je kupio Zavod za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

- U narednih pet godina očekujemo da je realno da imamo bar dva nova mosta u gradu Banjaluci - rekao je Radojičić.

Radojičić je najavio i niz drugih projekata, ističući da će ove godine biti za više od 100 povećan broj mjesta u vrtićima, a da se naredne godine ide u rekonstrukciju dva vrtića i gradnju jednog novog, najvjerovatnije "Kolibri", u naselju Lazarevo na lokaciji sada devastiranog objekta.

Osim toga, Radojičić je rekao da se nastavlja niz projekata vodosnabdijevanja, navodeći da se sa vodovodom "Crno vrelo" nastavlja u dva pravca - prema Majdanskom kraju i potkozarskim selima.

- To su dvije velike zone gdje je potrebno još desetine kilometara vodovodne mreže. Naredne godine u ta dva pravca nastavljamo vodovodnu mrežu i one projekte koji su ove godine započeti ili su u fazi javne nabavke - visinske zone naselja Česme, Јagare i nekoliko drugih manjih vodovoda na području grada - rekao je Radojičić.

On je naglasio da će biti nastojanja da u naredne dvije godine bude riješen status Građevinske škole, koja je sada podstanar, te da će grad već od naredne godine planirati sredstva, kako bi do jeseni 2020. godine ova škola imala svoj objekat i dodao da se kroz regulacioni plan radi i dogradnja Tehničke škole.

Radojičić je rekao da je u planu izgradnja nekoliko sportskih dvorana, ističući da je urađen projekat za sportsku dvoranu u naselju Starčevica, da se radi projekat za sportsku dvoranu u naselju Lauš, dok su pri kraju radovi na sportskoj dvorani bivšeg Šoping centra.

On je istakao da se nastavlja i sa izgradnjom kružnih tokova i da se, možda već sutra, očekuje raspisivanje tendera za kružni tok u naselju Lauš, dok su počeli radovi na kružnom toku kod budućeg tržnog centra "Delta siti", a da se početkom naredne godine očekuje raspisivanje tendera za kružni tok na raskršću kod Okružnog suda i Policijske uprave Banjaluka.

Radojičić je istakao da je u narednoj godini prioritet izgradnja kružnog toka kod "Lesnine" koji spaja istočni i zapadni tranzit i nekoliko manjih kružnih tokova.

- Cilj nam je ubrzana transformacija grada u komunalnim uslugama, saobraćaju, izgledu, urbanizmu i arhitekturi, dinamikom koju smo imali ove godine - rekao je Radojičić.

Načelnik banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je govoreći o mostu u naselju Dolac rekao da izlazak mosta na drugu stranu Vrbasa podrazumijeva širenje Mačvanske ulice, premještanje Klinike za psihijatriju sa postojeće lokacije, te izlazak na Bulevar Stepe Stepanovića kod Srednjoškolskog doma, gdje se pravi nova raskrsnica.

Sandić je rekao da saobraćajnica dalje ide pored Instituta za urbanizam i građevinarstvo i izlazi na odvojak koji je ostavljen prilikom nedavne izgradnje istočnog tranzita.

- Novom poveznicom, novim mostom, širenjem Mačvanske ulice i novom saobraćajnicom do istočnog tranzita, bukvalno se ispod naselja Starčevica sa istočnog tranzita može stići za tri minuta - rekao je Sandić.