latinica  ћирилица
15/11/2018 |  15:22 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

Višegrad: Majka poginulog borca odlikovana Medaljom zasluga za narod

Osamdesettrogodišnja Vukosava Lontoš iz Rajlovca, u proteklom ratu izgubila je sina jedinca, koji je ukazom predsjednika Republike Srpske posthumno odlikovan Medaljom zasluga za narod. Medalju su uručili predstavnici opštine Višegrad i opštinske Boračke organizacije.

Vukosavin 21-godišnji sin Stojan, život je izgubio 1993. godine na sarajevskom ratištu, kao pripadnik Rajlovačke brigade VRS. Ona živi sama u Višegradu i kaže da je tužna zbog gubitka sina, ali je i ponosna što Srpska nije zaboravila njegovu žrtvu.

Višegrad je jedna od opština koja iz budžeta izdvaja znatna sredstava za pomoć boračkoj populaciji.

Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad, kaže da u ovoj opštini ima dosta stanovnika koji su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubili neke od svojih članova, a njihova je obaveza, dodaje, da kao opštine vode brigu o njima.

Nezaposlenost demobilisanih boraca jedan je od glavnih problema, ali tvrde nadležni, i to će biti rješavano. Stambeno zbrinjavanje privodi se kraju.

Lokalna zajednica i Vlada su veći dio stambene problematike rješile, ali ima još pojedinačnih slučajeva koji će u narednom periodu biti riješeni kroz jednokratne novčane pomoći, naglasili su u BORS-u Višegrad.

Kao i do sada, i u narednom periodu opština će zajedno sa Boračkom organizacijom raditi na medicinskom zbrinjavanju boračkih kategorija, izgradnji novih, ali i uređenju postojećih spomen-obilježja.