latinica  ћирилица
15/11/2018 |  18:29 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Gruevski sa lažnim pasošem u Mađarsku stigao iz Albanije

Evropska komisija ne može da komentariše slučaj bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je zatražio azil u Mađarskoj, izjavila je portparolka Komisije Maja Kocijančič i istakla da se od makedonskih institucija očekuje da djeluju u skladu s propisima. Vlasti u Budimpešti potvrdile su ranije da je Gruevski zatražio azil u Mađarskoj.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Gergeli Guljas odbio je da kaže gdje je Gruevski predao zahtjev za mađarski azil. Nije htio ni da iznosi detalje o tome kako je stigao u Kancelariju za imigracije i azil u Budimpešti, gdje je saslušan nakon što je predao dokumente za dobijanje azila.

Guljas je izjavio da mađarske vlasti nemaju ništa s odlukom bivšeg premijera Nikole Gruevskog da napusti teritoriju svoje zemlje.

"Politika" prenosi da je Gruevski, koristeći lažni pasoš, ilegalno ušao u Albaniju, gdje su ga prihvatili u Ambasadi Mađarske u Tirani, odakle je kasnije otputovao za Budimpeštu. U avion je ušao prerušen, sa sunčanim naočarima i šeširom koje nije skidao tokom leta.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je bivši premijer kukavica.

"On je stalno govorio da je spreman da ide u zatvor i preuzme odgovornost. Kada je do toga došlo, pobjegao je iz zemlje kao kukavica".

Gruevski je u Makedoniji osuđen na dvije godine zatvora zbog navodne zloupotebe službene dužnosti pri odlučivanju da kupi blindirani "mercedes", čime je oštetio budžet za 600.000 evra. Osumnjičen je u još tri postupka koja je pokrenulo Specijalno tužilaštvo.