latinica  ћирилица
15/11/2018 |  18:34 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Istočna Ilidža - opština u koju je možda najviše ulagano

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da će Vlada Srpske nastaviti da ulaže u Istočno Sarajevo, te ocijenio da je Istočna Ilidža opština u koju je republički nivo možda najviše ulagao.

"Bila je napravljena predstava kako se ovdje ništa ne ulaže, ali možemo da konstatujemo da je ova opština primila možda najviše sredstava od Vlade u odnosu na ostale opštine u Srpske", izjavio je Dodik novinarima nakon sastanka u Istočnoj Ilidži sa načelnicima pojedinih opština.

On je podsjetio na ulaganja republičkog nivoa u Bolnicu "Srbija", sjedište Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, Osnovnu školi "Petar Petrović Njegoš", stambeno naselje "Soko", poručivši da je Vlada Srpske spremna da to nastavi i dalje da radi.

"Sa konekcijom koju možemo da obezbijedimo zajedničkim razgovorima, možemo da dođemo do zajedničkih projekata. Veoma smo zainteresovani da se republičke institucije uključe, a i institucije sa nivoa BiH, da na prostoru Istočne Ilidže i Istočnog Sarajeva budu napravljeni kapitalni objekti", istakao je Dodik, koji je i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, na sastanku je razgovarano i o izgradnji zgrade gimnazije na području Istočne Ilidže, ne kao prosječne zgrade, nego reprezentativnog objekta.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa smještajem opštinske administracije koja se sada nalazi u zgradi koja pripada KPZ "Kula", Dodik je rekao da je ideja da zatvor bude dislociran i da se prostor koji on sada koristi bude iskorišten za neke druge stvari.

On je naveo da je sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom razgovarao o rješavanju problema koji su tamo prisutni, nastavku ranije dogovorenih projekata, kao što je obilaznica i pasarela, na koji način podržati organizovanje Međuopštinskih omladinskih sportskih igara /MOSI/ iduće godine, za šta će biti obezbijeđeno oko 200.000 KM.

"Dogovorili smo se da što prije opet razgovaramo da bismo operacionalizovali i neka druga pitanja. Tu su ulaganja i na Јahorini i održavanje Evropskog omladinskog olimpijskog festivala. Sve su to kapitalne investicije koje imaju uticaja na život svih ljudi bez razlike u kojoj opštini živjeli", konstatovao je Dodik.

On je naglasio da će njegove kancelarije i smještaj kao člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske biti u sjedištu Srpske u Istočnoj Ilidži.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da je na današnjem sastanku razgovarano o strateškim stvarima za opštinu, s obzirom da će Dodik naredne četiri godine provesti na području Istočne Ilidže.

"Mi ćemo nastojati da mu budemo dobri domaćini", poručio je Božović.

Prema njegovim riječima, jedna od tema bila je i bezbjednost i dogovoreno je da je potrebno izgraditi zgradu Policijske stanice na prostoru ove opštine.

"Razgovarano je o nekoliko bitnih projekata među kojima je i izgradnja zgrade Gimnazije. Dobili smo obećanje da će Republika Srpska i opština zajednički raditi na izgradnji te zgrade", istakao je Božović, zahvalivši Dodiku i Vladi Srpske za ranije projekte koji su realizovani na području Istočne Ilidže.

Dodiku je za posjetu i dosadašnju podršku, koju je imala opština Sokolac od Vlade Republike Srpske, zahvalio i načelnik ove opštine Milovan Bjelica, posebno kad je riječ o resoru poljoprivrede i rješavanju infrastrukture, prije svega, rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, što je podržano od Ministarstva finansija.

"Značajna pomoć je bila i u pokretanju proizvodnje u pojedinim preduzećima, rješavanju statusa `Nove Romanije`, pokretanju pogona koji su bili zapušteni. U svemu tome smo imali saglasnost i podršku Vlade i ministarstava", naveo je Bjelica.

On je Dodika upoznao i o problemima sa kojima se suočava opština na čijem je čelu.

"Neophodna su nam sredstva za MOSI koje se organizuju na nivou Republike Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore i u kojima učestvuje 40 opština. Već su odobrena sredstva za izgradnju pješačkih staza i pasarela na području opštine. Bilo je riječ i o proširenju zgrade opštine i izgradnji ustanove za kulturu, te Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Očekujemo značajnu podršku", rekao je Bjelica.

Današnjem sastanku u Istočnoj Ilidži, osim Dodika, Božovića i Bjelice, prisustvovao je kadar SNSD-a - gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić i narodni poslanik Marko Vidaković, a kao kadar SDS-a i delegat u Domu naroda parlamenta BiH Darko Babalj.

Povezane vijesti:

Dodik: Političko jedinstvo i saglasnost o važnim nacionalnim i državnim pitanjima