latinica  ћирилица
15/11/2018 |  22:21 ⇒ 22:29 | Autor: SRNA

"Prvi kadar" okupirao zvornički bioskop

Međunarodni filmski festival "Prvi kadar" "okupirao" je bioskop u Zvorniku i nastavio takmičarski program ovogodišnjeg festivala, rekla je večeras u Zvorniku direktor i selektor "Prvog kadra" Aleksandra Mitrić Štifanić.
Prvi kadar, konferencija za novinare - Foto: SRNA
Prvi kadar, konferencija za novinareFoto: SRNA

Ona je na konferenciji za novinare istakla da će ove godine biti prikazana 42 filma iz 17 zemalja u šest takmičarskih selekcija i dodijeljeno 10 festivalskih priznanja, među kojma je posebno priznanje "Kapija grada Zvornika" za najbolju režiju, podsjetivši da se prvi put dodjeljuje nagrada za režiju na festivalu.

"Međunarodni filmski festival `Prvi kadar` svojim konceptom omogućava svim generacijama gledalaca da vide najznačajnija filmska ostvarenja iz cijelog svijeta", rekla je Štifanićeva.

Ona je istakla da je saradnja "Prvog kadra" i grada Zvornika počela u martu ove godine na zimskom filmskom kampusu, kada je došlo do ideje da se jedan dio festivala, osim u Istočnom Sarajevu, održi i u Zvorniku.

Štifanićeva je istakla da festival, zbog svoje mobilnosti predstavlja značajan doprinos decentralizaciji kulture u BiH i Republici Srpskoj.

"Festival omogućava mladim ljudima da se upoznaju o različitim filmskim školama i pristupima savremenom dokumentarističkom izrazu, ali i da budu podstaknuti na kreativno doživljavanje stvarnosti. Ovogodišnji moto festivala `Prvi kadriraj!` podstiče filmske autore da tragaju za novim filmskim pričama i prvi ih zabilježe", istakla je Štifanićeva.

Ona je rekla da je želja da festival izgradi most kulture među gradovima i da filmska umjetnost bude dostipna svima, dodavši da ovogodšnji festival i u Istočnom Sarajevu i u Zvorniku ravnopravno traju.

Prema njenim riječima, vrlo je značajna saradnja ova dva grada, jer predstavlja most kulture, što je od velikog značaja za kinematografiju i njen razvoj na prostoru Republike Srpske.

Ona je naglasila da je, osim takmičarskog programa, prateći događaj festivala i dio izložbe koja je bila postavljena u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu, autora i reditelja Čarne Manojlović.

Štifanićeva je rekla da je u zvorničkom Domu omladine promovisan filmski časopis "Filaž", koji je namjenjen ljubiteljima filmske umjetnosti.

Urednik u Kulturnom centru i selektor festivala glumačkih ostvarenja u Nišu Dejan Dabić rekao je da "Filaž" izlazi dva puta godišnje i da svaki broj obrađuje najaktuelnija dešavanja u svijetu filmske umjetnosti.

"Časopis je sastavljen od nekoliko rubrika, koje su zasebne tematske cjeline usmjerene na najvažnija pitanja iz filmske kritike i istorije filma", rekao je Dabić i dodao da časopis ima rubrike koje su nazvane po filmskim terminima kao što su "Zumiranje", "Krupni plan".

Predstavnik grada Zvornika Gospava Јeremić izrazila je zadovoljstvo što je Zvornik domaćin ovog kulturnog događaja.

Ona je naglasila da je festival izraz želje za obogaćivanjem kulturne ponude i nastojanja da se ulaže u kulturu radi edukacije djece i omladine kroz radionice, animirane filmove, te da se zvornička publika navikne da prati ovakve događaje i dostignuća u kinematografiji.

"Sigurna sam da će ovaj festival, a već i sada jeste, biti kulturni događaj po kome će Zvornik postati prepoznatljiv, s obzirom na učesnike festivala i sve druge koji su uključeni u ostvarivanje ovog značajnog projekta", rekla je Јeremićeva.

 

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović ranije je rekao da je želja Zvornika da se priključi organizaciji "Prvog kadra" krenula još početkom godine kada je počela saradnja sa filmskim timom "Prvog kadra" iz koje je prositeklo mnogo pozitivnih stvari.

"Mladi iz našeg grada učestvovali su u obuci za realizaciju dokumentarnog filma, a grad Zvornik je na poklon dobio film `Zvornik, to je moj grad" od 25 minuta u kome je na veoma lijep način prikazan Zvornik i njegova mladost", rekao je Stevanović.

U okviru festivala, prikazani su dokumentarni filmovi Senke Domanović "Okupirani bioskop" i "Druga strana svega", Mile Turajlić, te kratki igrani film "Suvozači" Ognjena Isailovića.

Prema programu festivala, sutra će biti prikazan dokumentarni film "Nova djeca Golzova", Simone Katarine Gaul iz Njemačke, kratki igrani film "Poslednji zapis" Zlatka Stojilovića i drugi.

Grad Zvornik je prvi put ove godine jedan od domaćina Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" koji se održava od 12. do 17. novembra u Zvorniku i Istočnom Sarajevu.

"Prvi kadar" je međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma, koji ima za cilj edukaciju mlade publike i afirmaciju domaćeg filmskog stvaralaštva.