latinica  ћирилица
16/11/2018 |  09:49 | Autor: SRNA

Marković: Hrvati sami sebe brukaju

Istoričar Predrag Marković rekao je da ne očekuje reagovanje u Hrvatskoj zbog izložbe u Hrvatskom saboru povodom "Dana sjećanja" sa slikom na kojoj je ustaški pozdrav "Za dom spremni!", te naglasio da ni Beograd ne treba da reaguje.
Predrag Marković - Foto: B92
Predrag MarkovićFoto: B92

"Šta nas briga što Hrvati sami sebe brukaju", rekao je Marković za RTS.

On je naveo da ta izložba predstavlja uvredu za žrtve Vukovara, te da je nevjerovatno koliko Hrvati sami sebi prave probleme.

Komentarišući to što je Zagreb, sa druge strane, ponovo u Savjetu Evrope optužio Srbiju za govor mržnje, Marković je rekao da nije čuo da u Srbiji neko koristi fašističke pozdrave.

Komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, povodom stogodišnjice od prisajedinjenja Crne Gore Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, da je odluka Podgoričke skupštine o tome bila velika izdaja, Marković podsjeća da su tu odluku prve odbacile crnogorske pristalice fašista 1941. godine.

Povodom skandala u nedjelju, 11. novembra, u Parizu na ceremoniji obilježavanja stotinu godina od završetka Velikog rata, Marković kaže da je protokol bio u potpunom haosu, ali da je problem i to što velike sile, kao što samo gledaju svoje interese, tako vide i samo svoje uspomene.

On je naveo da javnost u Francuskoj ne zna da je Srbija imala srazmjerno najveće žrtve, a da su Rusi imali veći broj mrtvih od Francuza u Velikom ratu.

Marković je ocijenio da je reagovanje predsjednika Aleksandra Vučića bilo jedino moguće.