latinica  ћирилица
16/11/2018 |  10:23 ⇒ 10:34 | Autor: klix.ba

Sedmi put odgođeno suđenje Delimustafiću i ostalima

Suđenje Aliji Delimustafiću i još 37 osoba, te osam firmi u okviru predmeta "Pravda" ponovo je odgođeno.
Proces Delimustafiću - Foto: RTRS
Proces DelimustafićuFoto: RTRS

Ovo je sedmi put kako se odgađa početak suđenja u ovom predmetu koji je najkompleksniji do sada zbog velikog broja optuženih. Јedan od optuženih Zikret Orhanović nije se pojavio jer je povrijedio kičmu. Prošli put suđenje je odgođeno zbog nepojavljivanja dvojice optuženih. Početak suđenja odložen je ovaj put za 30. novembar.

Predmet od samog početka ne teče kako treba, upravo zbog toga što se ne mogu uskladiti svi optuženi i advokati.

Tužilaštvo optuženima u predmetu "Pravda" stavlja na teret krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, povredu zakona od sudije, pranje novca, falsifikovanje isprave, prevaru te pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.

Optužnica sadrži blizu 1.000 stranica, predloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza, a planirano je saslušanje više od 150 svjedoka i 13 vještaka.

Alija Delimustafić se nalazi u pritvoru skoro dvije i po godine, dok se ostali brane sa slobode.