latinica  ћирилица
16/11/2018 |  11:04 ⇒ 11:30 | Autor: SRNA

Stefanović: Spriječiti egzodus Srba s Kosmeta

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je, nakon sjednice Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti u čijem je fokusu bilo Kosovo i Metohija, da su sve službe bezbjednosti dobile zadatke šta treba da rade, a da je suština da bude spriječen egzodus Srba sa Kosmeta.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

On je naglasio da iz razumljivih razloga ne može da kaže koji su zadaci svake službe ponaosob, ali da je suština da se spriječi neki novi egzodus Srba sa Kosmeta.

Stefanović je naveo da je na sastanku sagledana cjelokupna situacija bezbjednosti, s posebnim osvrtom na Kosovo i Metohiju, a najviše na formiranje takozvane vojske samoproglašenog Kosova jer je to u suprotnosti sa svim međunarodno-pravnim dokumentima.

"Trenutni cilj Srbije je da odgovori na te izazove i spriječi da se Srbi iz južne pokrajine, koji se s pravom osjećaju nesigurno, ne osjećaju tako, kao i da spriječimo nestabilnost i da se ona prelije na ostale dijelove Srbije", rekao je Stefanović za Televiziju "Prva".

Na pitanje šta Srbija još može da uradi prije nego što se, za svega nekoliko dana, u Interpolu postavi pitanje članstva samoproglašenog Kosova u toj međunarodnoj organizaciji, Stefanović je odgovorio da se analiziraju sve države koje će doći na glasanje i da tu postoji doza neizvjesnosti, jer je glasanje tajno.

"Istražujemo i koruptivne aktivnosti, da li neko sa Kosova poklonima ili novcem pokušava da kupi te glasove", rekao je Stefanović i dodao da će ti dokazi, ako budu prikupljeni, biti predočeni Interpolu.

On je naglasio da će Srbija ukazati na to zašto Kosovo ne bi trebalo da bude član Interpola, počevši od pitanja curenja podataka o teroristima, preko organizovanog kriminala, koji na Kosovu cvjeta.

"Imamo dobre pravne i političke argumenete, s tim da je pitanje ko je i koliko spreman da ih prihvati. Ništa nije riješeno dok nije riješeno, borimo se do posljednjeg trenutka, do posljednjeg trenutka pričamo sa svima i ukazujemo na sve argumente", rekao je Stefanović.