latinica  ћирилица
16/11/2018 |  15:14 | Autor: SRNA

Za deset mjeseci 104 osobe poginule u saobraćajnim nezgodama

U saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj za deset mjeseci ove godine poginule su 104 osobe, od kojih je 31 mlađa od 30 godina, rekao je danas direktor Republičke agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović.
Policija - Foto: ilustracija
PolicijaFoto: ilustracija

Radović je naveo da je u prošloj godini u saobraćajnim nezgodama poginulo 115 lica.

On je danas u Prijedoru na obilježavanju Svjetskog dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda istakao da je ovaj dan prilika da se ukaže na probleme u saobraćaju, te za sjećanje na sve koji su stradali u saobraćaju.

"Ovo je prilika da se svi zapitamo da li dovoljno radimo na tome da se smanji broj saobraćajnih nezgoda i broj poginulih, ali ne samo da li insititucije rade svoj posao, nego da li se i sami pridržavamo saobraćajnih propisa kako do nezgoda ne bi dolazilo", napomenuo je Radović.

Predstavnik Auto-moto saveza Republike Srpske Јelica Lubura navela je da se Savez svake godine uključuje u ovu aktivnost, čiji je cilj skretanje pažnje na preduzimanje preventivnih aktivnosti radi povećanja bezbjednosti saobraćaja.

Povodom obilježavanja ovog dana u Prijedoru je danas bila zatvorena jedna od ulica u centru grada gdje je simulirana saobraćajna nezgoda i sprovedene aktivnosti svih službi koje intervenišu u takvim slučajevima.

U toj ulici je simbolično položen vijenac i prislužene svijeće u znak sjećanja na sve stradale u saobraćajnim nezgodama.

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježen je u organizaciji Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Auto-moto saveza Republike Srpske i Gradske uprave Prijedor.

Prema odluci Skupštine UN od 2005. godine, svaka treća nedjelja u novembru obilježava se kao Dan sjećanje na stradale u saobraćajnim nezgodama.