latinica  ћирилица
16/11/2018 |  15:31 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Proslavljen još jedan jubilej - 47 godina Mašinskog fakulteta u Banjaluci

U prazničnom mjesecu za banjalučki Univerzitet, danas je proslavljen još jedan jubilej – 47 godina Mašinskog fakulteta. Na svečanosti , kojoj su prisustvovali i predstavnici prijateljskih fakulteta, dodijeljene su i zahvalnice i priznanja.

Dok je najbolji student generacije Zoran Grahovac, odsustvovao zbog postdplomskih studija, priznanje je primio njegov otac. Priznanje i nagradu dobio je i najbolji student završne godine. 

"Čast mi je i zadovoljstvo što sam izabran za najboljeg studenta završne godine. Ovo je samo dokaz da se rad i trud isplati i nastaviću dalje da se razumijem i usavršavam. Nadam se da će to biti u Republici Srpskoj", rekao je student 4. godine Mašinskog fakulteta, smjer proizvodno mašinstvo Stefan Gotovac.

Ova referentna ustanova, jedna je od 17 organizacionih jedinica Univerziteta. Za 47 godina, status inženjera steklo je više od 2.000 studenata.Danas je bila prilika da se podsjete rezultata rada u protekloj godini.

"Radili smo mnogo na opremanju fakulteta. Formirali smo dva važna centra – Centar za podršku privredi i Centar za akreditovane laboratorije, tako da smo i tu uspostavili vezu između fakulteta, industrije i srednjih škola", istakao je dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci prof. dr Darko Knežević.

"Јedan od tehničkih fakulteta koji je, što se tiče broja studenata gotovo prebrodio krizu, da tako kažem, koja je bila evidentna, prethodnih nekoliko godina, tako da su studijski programi koji se izvode na Mašinskom fakultetu su sve popularniji", naveo je rektor Univerziteta u Banjaluci prof. dr Radoslav Gajanin.

Da Mašinski fakultet, može sa puno toga da se pohvali svjedoče i diplomci koji gotovo odmah nađu zaposlenje zahvaljujući sjajnoj saradnji sa privredom, diplomama međunarodno priznatim i najmodernijom opremom novije generacije. Ono što napominju, jeste da su studenti ovog fakulteta našli posao na gotovo svim kontinentima .