latinica  ћирилица
16/11/2018 |  15:44 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

Neophodno zaštititi srpsku imovinu u Federaciji BiH

Odbor za rješavanje pitanja imovine Srba u Federaciji BiH organizovao je u Bijeljini okrugli sto o zaštiti srpske imovine u Federaciji. Neophodno je zaštititi srpsku imovinu, posebno u Unsko-sanskom kantonu, zbog naseljavanja migranata i istovremeno raditi na knjiženju imovine raseljenih Srba.

Imovina raseljenih i izbjeglih Srba posebno je ugrožena na području Unsko- sanskog kantona, kažu u Odboru i podsjećaju da je bilo čak i zvaničnih prijedloga da se migrantski centri grade u srpskim selima Medeno Polje i Lipa.

"Tamo imamo oko 10.000 migranata koje vlasti prebacuju djelimično iz grada u grad, a najveći problem je što se ta migrantska kriza može preliti na srpska sela", upozorio je član Odbora za rješavanje pitanja imovine Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

Zahvaljujući radu šest kancelarija za besplatnu pravnu pomoć Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Srbi raseljeni s područja Federacije BiH lakše ostvaruju svoja imovinska prava i besplatno knjiže imovinu . Јedna ovakva kancelarija otvorena je uz pomoć Pokrajinske vlade u Novom Sadu.

"Upućujemo ljude , obrazlažemo način i modus kako doći do informacije. Sami smo svjedoci da se ovo pitanje usložnjava i da na našim prostorima ljudi sa strane koji dolaze, koji su zainteresovani vrlo lako otuđuju naša imanja. Nama je prirodno u interesu da ostanemo u posjedu naše đedovine", izjavila je predsjednica Udruženja krajiških Srba u Vojvodini.

Kada je u pitanju vlasništvo nad zemljom oko 40.000 srpskih dobrovoljaca koju su dobili kao nagradu po završetku Prvog svjetskog rata, ona je upitna u više od 3000 slučajeva.

"Vi morate imati posjedovne listove ili katastaraske dokumente koji će vama biti uslov da registrujete tu svoju imovinu, a oni su dobili samo potvrde od tadašnje Kraljevine Јugoslavije koje su prenijeli na svoje nasljednike i sad postoji poseban pravni status koji moraju da riješe", pojasnila je član Odbora za rješavanje pitanja imovine Srba u Federaciji BiH Smiljka Knežević.

Uprkos neinformisanosti i opstrukcijama administrativnih radnika vlasnici ne smiju odustati od svojih imovinskih prava u Federaciji BiH, poručeno je sa skupa u Bijeljini.