latinica  ћирилица
16/11/2018 |  17:30 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Počelo useljavanje brucoša u renovirani drugi paviljon Studentskog centra u Banjaluci

U renovirani drugi paviljon Studentskog centra u Banjaluci počelo je useljavanje 87 brucoša. Do kraja mjeseca, po okončanju konkursne procedure, u dom će biti smješteni i studenti viših godina fakulteta. U toku je rekonstrukcija i prvog paviljona.

Nakon više od mjesec dana od početka akademske godine, brucoši banjalučkog Univerziteta konačno su se smjestili u renovirani paviljon dva. Među njima i Anastasija Bjelovuk, iz Gradiške.

"Јeste da nam je bilo naporno dok nije bilo domova. Morali smo da putujemo autobusima. Napokon smo se uselili i sada imamo više vremena za učenje", izjavila je student prve godine na Pravnom fakultetu Banjaluka Anastasija Bjelovuk.

Upotrebna dozvola stigla je juče, kada je i počelo prvo useljavanje studenata. Oni koji dolaze iz udaljenijih opština, moći će da se usele i sutra, poručuju iz Studentskog centra. 

"Za ostale studente, konkursna procedura se zatvara danas, pa ih očekujemo 27. novembra". pojasnio je direktor Studentskog centra "Nikola Tesla" Banjaluka Dragoslav Topić.

Unapređenje studentskog standarda jedan je od prioriteta Vlade, kažu u ministarstvu. U posljednjih deset godina uloženo je više od 40 miliona maraka za izgradnju i sanaciju studentskih domova, 13 miliona za sanaciju i izgradnju Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci, a u oba paviljona 3,3 miliona. Do useljenja, studenti su putovali o svom trošku.

"Mi ćemo tražiti refundiranje troškova studentima, a razgovaraćemo s njima pa ćemo videti kako i na koji način", rekao je predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra Ljubiša Karlica.

"Ukoliko budu insistirali, razgovaraćemo. Otvorene su sve opcije", odgovorila je pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Radmila Pejić.

U toku je sanacija i paviljona jedan, kapaciteta kao i paviljona dva - 350 mjesta. Izvođači su najavili probijanje rokova, kažu u Studentskom centru, zbog čega ne očekuju da radovi budu završeni do kraja godine. Studentski paviljoni oštećeni su u olujnom nevremenu, koje je Banjaluku zahvatilo u decembru prošle godine.