latinica  ћирилица
16/11/2018 |  18:18 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Trgovina političkim uticajem – otkrivamo korelacije Šarovića i Softića

Dostiže li maksimum rodbinsko zapošljavanje i trgovina uticajem izabranih i imenovanih bh. zvaničnika!?

Primjeri su brojni! Posljednji stiže sa relacije Centralna banka BiH – Spoljnotrgovinska komora. Nakon što je guverner Senad Softić u Centralnu banku zaposlio Stojanku Šarović, suprugu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića – uslijedila je "velikodušna" uzvratna usluga! Njegova kćerka Nejra, po Šarovićevom nalogu - dobila je zaposlenje u Spoljnotrgovinskoj komori!

Despoti bh. političke scene ne posustaju! Otuđeni od sive i sumorne stvarnosti i bezobzirno lišeni krivične i moralne odgovornosti, i sami čvrsto uzemljeni na "izdašni" državni budžet, na isti "garažiraju" svoje najbliže! Djecu i supružnike, kumove i prijatelje, stranačke pulene...Pa onda dinastijski dobro uvezani, "opojnim" pozicijama međusobno se "časte"! Prvo je SDA-ov kadar, guverner nam Senad Softić, suprugu ministra nam Mirka Šarovića, Stojanku "promovisao" u zamjenika glavnog internog revizora Centralne banke! I to bez konkursne procedure! Odluku Senada Softića guvernera, potvrdio je Senad Softić predsjedavajući Upravnog vijeća Banke! I kada se "stišala" medijska hajka – usluga je stigla na "naplatu".

Na naš poziv u kome smo tražili Nejru Softić za komentar, službenik je odgovrio da je na sastanku.

A sastanak je potrajao! Da li je u pitanju najavljeni desetodnevni, u kojem se mladi "lavovi" tek "edukuju" o poslovnoj korenspodenciji u spoljnoj trgovini ili neki drugi, tek "tatina kćerka" dan je provela "na sastanku"! Nismo, nažalost, dobili priliku ni da tatu priupitamo, kako je kćerka "dobila" zaposlenje. Da li bi pohvalio njene karijerne, zaslužne sposobnosti, kao što je onomad, ministar Šarović hvalio supružničke i to nakon brojnih neodgovorenih pitanja. Bez obrazloženja za prinovu u Komori, i njen prvi čovjek a Šarovićev partijski kolega, dugotrajnim sastancima takođe sklon, Nemanja Vasić. Na pitanja ne odgovara ni Agencija za državnu službu u čijoj su nadležnosti konkursi za zaposlenja u bh. institucijama. Istine radi, Komora kao moderna, profesionalna, nevladina i nepolitička institucija, bar tako za sebe u hvalospjevima navode, i samostalno raspisuje konkurse za zaposlenja. Poneki i javnosti publikuje. No "transparentno" prikrije konkursne pobjednike. Da li je i Nejra "briljirala" na nekom konkursu, što je za djecu i kadrovnike nepotizma, postala praksa ili je ipak, a prema našim saznanjima jeste, prošla i bez takve "konkursne muke", manje je bitno! A mnogo više, što javnosti nekažnjeno niko od prozvanih i pozvanih, račune ne polaže.

"Vrlo je čudno kako se uvijek iskaže potreba za određenim radnim mjestima, često vrlo atraktivnim i dobro plaćenim, baš kada zapošljavanja uopšte ne bi trebalo biti osim prioritetnih uz transparentnost cijelog postupka", rekao je Ivica Ćavar iz Centra civilnih inicijativa

Postupci ovog korelacionog zapošljavanja, transparentni možda i nisu. Ali radna mjesta u obje bh. institucije itekako su atraktivna! I dobro plaćena! Mjesečna plata guvernera Softića vrtoglavih 8.000 maraka! Uz dodatna primanja vanrednog profesora Softića na sarajevskom ekonomskom fakultetu! Prosječna u Centralnoj banci 2.200 KM. Logika nalaže da je na toj amplitudi, zamjenica internog revizora Stojanka Šarović smještena daleko iznad prosjeka. Primanje supružnika joj, bez prinadležnosti, gotovo 5.000 maraka. I mlađana Nejra, tatina kćerka, izborila se za društveni prestiž na platnoj ljestvici, koji u Komori, za primjera radi - stručne saradnike iznosi od 2.000 – 2.500 maraka a, za sekretare od 5.000 do 5.500 maraka. Sve elitna klasa u doboko podijeljenom društvu!

No elita se ne "izgoni"! Već se, bez izuzetka, poslije seniorske "kreme" i juniorska skuplja pod roditeljske skute, u stranačkim filijalama na terenu.

"Meni nije jasno otkud toliko mjesta u državnoj službi", kaže politička analitičarka Ivana Marić.

I kad ga nema, pronađe se! Bitno je samo da postoje zainteresovani, lišeni radnih navika, da zgubidane! Takva je bh. praksa kad država zapošljava, pored tromog pravosuđa! Uistinu namješteni konkursi u Centralnoj banci postali su predmetom istrage! Zapošljavanje bez konkursa, još nije! A dok bh. pravosuđe istragu završi, možda i aktuelni mladi lavovi "nepotizma", postanu penzioneri, koji će opet da popravljaju prihodovni bh. prosjek!