latinica  ћирилица
16/11/2018 |  19:00 ⇒ 20:02 | Autor: SRNA

Brnabićeva ambasadorima EU: Zabrinuta sam zbog situacije na KiM

Premijer Srbije Ana Brnabić danas je na sastanku sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja EU izrazila zabrinutost zbog sve kompleksnije situacije na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da privremene institucije u Prištini ne poštuju dijalog, dogovore i sporazume.
Ana Brnabić - Foto: SRNA
Ana BrnabićFoto: SRNA

"U prošlom izveštaju Evropske komisije našle su se pohvale na račun Prištine u vezi sa formiranjem grupe za izradu Statuta za zajednicu srpskih opština, pa u sledećem izveštaju treba povesti računa kako će se to tretirati, jer danas nema ni Statuta, a ni zajednice srpskih opština", rekla je Brnabićeva novinarima poslije sastanka u Palati "Srbija".

Brnabićeva je istakla da je najavljena transformacija kosovskih bezbjednosnih snaga u takozvane oružane snage Kosova suprotna ne samo Briselskom sporazumu i Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti, nego i ustavu Prištine u kojem stoji da za transformaciju mora da postoji većinska podrška srpskih poslanika u tamošnjoj skupštini.

Ona je podsjetila i na uvođenje dodatnih carina iz Prištine na srpsku robu od 10 odsto, što je kršenje CEFTA sporazuma i to u trenutku kada Priština predsjedava CEFT-om.

"Izrazila sam zabrinutost, ne samo za dalji dijalog, nego šta sledeće može da se desi, ako imamo konstantno kršenje svih dogovora, sporazuma i ugovora. Zamolila sam ambasadore da to shvate ozbiljno", rekla je ona.

Brnabićeva je navela i da je ambasadorima uručila pisma, koje je poslala svim vladama širom svijeta u kojima upozorava na kompleksnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Ministar za evropske integracije Јadranka Јoksimović izjavila je da su i na današnjem sastanku predstavnici država članica EU obaviješteni da je pripremljeno sedam pregovaračkih pozicija i to poglavlje devet finansijske usluge, poglavlje 18 statistika, poglavlje 17 ekonomske i monetarne odredbe, poglavlje dva koje se tiče slobodnog kretanja radnika, poglavlje četiri slobodno kretanje kapitala, poglavlje 14 transportna politika i poglavlje 21 transevropske mreže.

Јoksimovićeva je ocijenila da je važno da članice EU konstatuju napredak time što će dati saglasnost za otvaranje novih poglavlja.

Ona je istakla da je otvaranje tri poglavlja nešto što Srbija očekuje do kraja austrijskog predsedavanja, te da sve drugo ne bi realno oslikavalo napredak Srbije.