latinica  ћирилица
16/11/2018 |  19:29 | Autor: TANЈUG

"Gruevski je u Albaniji – bježi u Tursku"

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski i dalje je u Albaniji, odakle će otputovati za Tursku, koja mu je obećala azil.
Nikola Gruevski (foto: VOA News) -
Nikola Gruevski (foto: VOA News)

To je najnovija od brojnih spekulacija o tome gdje se nalazi bivši lider i sada pojedinačno najuticajnije, iako opozicione, stranke VMRO-DPMNE.

Spekulacije i "informacije" ne prestaju od ponedjeljka, kada je Gruevski na Fejsbuku objavio da je u Budimpešti, te da je od mađarskih vlasti zatražio politički azil, što su potvrdile i vlasti te zemlje.

Kako se, međutim, od tada nije pojavio u javnosti, počela su nagađanja o tome gdje se zapravo nalazi bivši makedonski premijer, kako je izašao iz zemlje, s obzirom na to da su mu jula prošle godine oduzeti lični i diplomatski pasoš, a iz toga se izvlače i zaključci ko mu je pomogao.

Gruevski je inače na Fejsbuku objasnio da je Makedoniju napustio zato što je posljednjih sedmica dobijao prijetnje smrću.

Od tada je "slučaj Gruevski" medijski hit u Makedoniji, zemljama regiona i svjetskih medija, a koje od navodnih saznanja o njegovom trenutnom boravku je tačno - zasad nije poznato.

Da je i dalje u Albaniji, na području Vlora - Saranda i da će večeras otputovati za Tursku, javila je jutros makedonska televizija 24 njuz, a prenio albanski portal ABC.

Kao još jedna moguća destinacija Gruevskog pominje se i Gruzija.

Što se tiče Budimpešte, gdje se sam Gruevski "locirao", kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana potvrdila je u četvrtak da je on podnio zahtjev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbjeglički status.

Albanska policija saopštila je u četvrtak uveče da je Gruevski putovao diplomatskim vozilom mađarske ambasade i da je prešao granični prelaz sa Crnom Gorom, Hani i Hotit, 11. novembra, prenijela je ATA.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore potvrdilo je u isto vrijeme da je Gruevski 11. novembra ušao u Crnu Goru i istog dana je napustio.

Dojče vele, pozivajući se na neimenovani izvor iz crnogorske policije, piše danas da je Gruevski u tu državu ušao na graničnom relazu Božaj, te da je istog dana i u istom automobilu, navodno nastavio u pravcu Srbije, u koju je, kažu, ušao na graničnom prelazu Dobrakovo.

Navodi se da je Gruevski iz Albanije u Crnu Goru ušao sa ličnom kartom, te da je na isti način prešao i granicu Crne Gore i Srbije, gdje je mađarskim dipomatama u Beogradu predat u motelu “Luks“ u Gostunu, u blizini Prijepolja.

Za razliku od albanske i crnogorske policije, makedonska i dalje ćuti.

Zbog toga u makedonskim medijima vlada pravi haos.

Objavljuje se tako da je Gruevski još u Albaniji, pa čak i to da je na svom putu do Mađarske bio prerušen u ženu.

Albanska televizija Topčenel javila je danas da analitičari smatraju da Mađarska, kao zemlja Evropske unije, neće moći moći da zadrži Gruevskog zbog pritiska i da će možda morati da traži neko sigurnije mjesto, a to bi, prema njima, mogla biti Rusija.

Makedonsko tužilaštvo sumnja da je Gruevski uspio da napusti zemlju bez pomoći bezbjednosnih struktura, ali se, za sada, samo prebacuje odgovornost od jedne do druge institucije, bez pominjanja konkretih imena.

Aktuelni makedonski premjer Zoran Zaev je rekao danas da, ako se utvrdi da je Gruevski pri napuštanju zemlje imao pomoć, taj neko će snositi posljedice.

On je takođe otvorio novo pitanje - da li je Gruevski Makedoniju napustio dobrovoljno ili je možda kidnapovan.

Makedonsko specijalno tužilaštvo je nakon promjene vlasti u toj zemlji, u proljeće prošle godine, protiv Gruevskog pokrenulo čak četiri krivična spora, a po jednom je već pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora.

Pošto se 8. novembra, kada je bio krajnji rok, nije dobrovoljno pojavio u zatvoru Šutka, makedonske vlasti su saopštile da je Gruevski naustio zemlju.

Dva dana kasnije za Gruevskim je raspisana najprije nacionalna, a potom i međunarodna potjernica.