latinica  ћирилица
17/11/2018 |  09:34 ⇒ 09:35 | Autor: SRNA

Princ Salman naredio ubistvo Kašogija?

Američka Centralna obavještajna agencija izrazila je uvjerenje da je saudijski princ Mohamed bin Salman naredio ubistvo novinara DŽamala Kašogija u konzulatu u Istanbulu, izjavili su danas izvori upoznati sa istragom.
Muhamed bin Salman - Foto: AFP
Muhamed bin SalmanFoto: AFP

Isti izvori rekli su dnevniku "Vašington post" da je CIA o svojoj procjeni obavijestila američku Vladu, koja se ne podudara sa tvrdnjama saudijskih vlasti da princ Salman nije bio umiješan u ubistvo novinara.

Bijela kuća i Stejt department odbili su da komentarišu pisanje lista.

"Tvrdnje navedene u ovoj navodnoj procjeni su pogrešne. Svakodnevno čujemo razne teorije bez osnove za slične spekulacije", saopšteno je iz Ambasade Saudijske Arabije u Vašingtonu.

Američki predsjedik Donald Tramp i ostali članovi njegove administracije ranije su isticali da Saudijska Arabija mora da odgovara za bilo kakvu umiješanost u ubistvo Kašogija, ali su istovremeno ukazivali i na važnost američko-saudijskog saveza.

Trampova administracija je u četvrtak 15. novembra uvela sankcije za 17 saudijaca zbog njihove uloge u Kašogijevom ubistvu, ali brojni kongresmeni smatraju da bi Vašington trebalo da zauzme oštriji stav.

Kašogi, koji je bio oštar kritičar saudijskih vlasti i pisao je za list "Vašington post", ubijen je 2. oktobra u saudijskom Konzulatu u Istanbulu gdje je otišao po dokumente neophodne za vjenčanje.