latinica  ћирилица
17/11/2018 |  12:45 | Autor: SRNA

Šojer: Treba otvoriti tržište "Uberu" i sličnim kompanijama

Njemački ministar saobraćaja Andreas Šojer rekao je da želi da njemačko tržište do 2021. godine bude otvoreno za prevozne kompanije koje nude usluge poput "Ubera".
Njemačka zastava - Foto: ilustracija
Njemačka zastavaFoto: ilustracija

Šojer je njemačkom magazinu "Fokus" rekao da taksi službe, čije se usluge naručuju putem interneta i aplikacija mobilnih telefona, mogu obezbjediti rad od ključne vrijednosti u ruralnim oblastima, te da želi da dođe do izmjene postojećih regulativa kako bi se dozvolila slična operacija.

"Sa novim taksi i prevoznim službama možemo stvoriti nove mogućnosti, posebno u ruralnim predijelima i za starije. Ovo je ogromna prilika", rekao je Šojer.

Njemački zakoni zabranjuju vozačima da od pojedinaca direktno prihvataju ugovorene poslove i na to samo imaju pravo licencirani taksisti.

"Protiv sam zabrana i ograničenja već za inicijative. Ne možemo isključiti pružaoce raznih usluga. Istovremeno, poznato je da će ovo uticati na licencirane taksiste tako da se i njihovi interesi moraju uzeti u obzir", naglasio je Šojer.

Njemačka je teško tržište za "Uber" zbog strogih regulativa. Aplikacija "Uber" omogućava korisnicima da naruče licencirana taksi vozila u Berlinu i Minhenu a iz ove kompanije se nadaju da će do 2020. godine biti prisutni u svim većim gradovima Njemačke.