latinica  ћирилица
17/11/2018 |  13:23 | Autor: RTRS

Zagreb: Višnjiću uručeno "Kočićevo pero"

Nagrada "Kočićevo pero", koju Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd svake godine na međunarodnom sajmu knjiga Inteliber u Zagrebu dodjeljuje nekom od književnika iz Hrvatske, ove je godine pripala Čedomiru Višnjiću za knjigu ‘Vreme sporta i razonode – Titina Hrvatska i njeni Srbi 1951. – 1971.’.
Višnjiću uručeno "Kočićevo pero"  (Foto:portalnovosti.com) -
Višnjiću uručeno "Kočićevo pero" (Foto:portalnovosti.com)

Na prigodnoj svečanosti osim laureata su govorili direktor i glavni urednik Zadužbine Nikola Vukolić, književnik Miljenko Јergović te član žirija i istoričar Milan Radanović. Ističući da se nagrada dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti misli i riječi Petra Kočića, Vukolić je rekao da je nagrađena knjiga "naprosto grunula iz njenog autora i služi kao svjedočanstvo o onome što se zbivalo u opisana vremena".

- Ovo je do sada najbolja Višnjićeva knjiga, koja osim o sudbini Srba govori i o sudbini Hrvata, jer se ta dva naroda u Hrvatskoj nisu mogla odvojiti. Višnjić je i u ovoj knjizi želio da piše istoriju, a ne mit. Ovakve knjige pišu se teško, pa se zato rijetko i pojavljuju - zaključio je Vukolić.

U svom obraćanju Višnjić je rekao da mu je drago što je dobio nagradu koja nosi ime Petra Kočića s obzirom na njegovo mučeništvo i tragediju, ali i književni uticaj koji je ostvario kao jedan od srpskih književnika u BiH, zajedno sa Šantićem i drugim stvaraocima.

Svečanom uručenju nagrade prisustvovao je velik broj ljudi, među kojima članovi srpske zajednice, od sveštenika SPC-a do aktivista srpskih organizacija i institucija. Knjigu "Vreme sporta i razonode" kao i "Kordunaški proces" i "Partizansko ljetovanje" izdalo je Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta".