latinica  ћирилица
17/11/2018 |  14:21 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Sve spremno za konstitutivnu sjednicu NSRS; Održana i generalna proba inauguracije

Za dva dana biće održano konstitutivno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske.

U susret prvoj sjednici Desetog saziva narodnih poslanika, u Parlamentu je održana generalna proba kojoj je prisustvovala novoizabrana predsjednica Srpske Željka Cvijanović, novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i aktuelni predsjednik skupštine Nedeljko Čubrilović.

Sve spremno za konstitutivnu sjednicu NSRS

U Parlamentu Srpske, iako je subota, radno. Posljednje pripreme i dogovor u skupštinskoj sali - na mjestu na kojem će za manje od 48 časova svečanu zakletvu položiti 83 narodna poslanika, predsjednica Srpske i srpski član Predsjedništva BiH.

Konstitutivno zasjedanje Parlamenta Srpske, teći će, po Poslovniku utvrđenom dnevnom redu. Prvo bi trebalo da bude konstituisano radno predsjedništvo prve sjednice, zatim izabrana Komisija za izbor i imenovanje. Nakon što budu verifikovani mandati poslanicima, koje će im CIK uručiti pred početak sjednice, slijedi i svečani dio - njihovo polaganje zakletve.

- Slijedi izbor predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, po proceduri koja je predviđena da kandidata predlaže određeni broj poslanika - kaže Marko Aćić, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske.

Pripreme za konstitutivnu sjednicu NSRS (Foto: RTRS)

Izbor predsjednika Parlamenta može biti javni i tajni, a poslanici bi trebalo da se opredijele i ko će osim prvog parlamentarca činiti skupštinsko rukovodstvo.

Deseti saziv na prvom zasjedanju trebalo bi da pokrene i proceduru za izbor delegata u Domu naroda Palamentarne skupštine BiH i Vijeću naroda Republike Srpske.

Sjednici bi trebalo da prisustvuju najviši zvaničnici Srbije, Maja Gojković i Ana Brnabić, ambasadori Rusije, Kine, Katara, brojni predstavnici pravosudnih institucija i nevladinih organizacija.

Početak zasjedanja, u ponedjeljak će ozvaničiti Dane Malešević, najstariji poslanik desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske. U predsjedavanju sjednicom pomagaće mu najmlađi poslanici Aleksandar Glavaš iz DNS-a, Denis Šulić iz SNSD-a i Davor Šešić iz SDS.

Sjednicu pratite na programu Radio-televizije Republike Srpske u ponedjeljak u direktnom prenosu od 14.00 časova.

U Banjaluci je danas ispred Palate Republike održana generalna proba inauguracije za predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.