latinica  ћирилица
17/11/2018 |  15:49 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Ratari u Semberiji u strahu od suše navodnjavaju pšenicu

Nikada niko nije zalivao pšenicu u Semberiji, sve do ove jeseni. Ratari su izgubili nadu da će pasti obilnija kiša da navlaži oranice i spasi usjeve od suše, pa su uključili zalivne sisteme. Da bi omogućili bolje nicanje usjeva, počeli su da navodnjavaju parcele pod pšenicom. Troškove proizvodnje će morati povećati, ali to je mnogo manja šteta od one koju može pričiniti suša.

S mukom su obradili isušene oranice. Pet-šest puta prelazili traktorom parcelu da bi usitnili zemlju i zasijali. Potrošili su mnogo više goriva, imali kvarove na mašinama. Sada, zbog nedostatka vlage usjev teško niče. Da trud ne bude uzaludan počeli su da zalivaju pšenicu.

- Nisam čuo da je to do ove godine iko radio, ali pošto smo ušli u tu investiciju, odlučili smo se za navodnjavanje jer mjesec i po dana nema ozbiljnije kiše - kaže Boško Radić iz Bijeljine.

Zalivanje će znatno povećati i onako velike troškove ovogodišnje sjetve. Zbog suvih oranica mnoge parcele su još nezasijane. Kratkotrajna kiša koja je pala prije dvadesetak dana nije dovoljno navlažila oranice, ali je stvorila dodatni problem ratarima. Sa zalivanjem pšenice treba biti oprezan, upozoravaju agronomi.

- Poljoprivrednici ne treba da pretjeraju sa količinom, jer može doći do padavina i zemljište može biti previše vlažno, a ako bude previše vlage ta pšenica kada bude nicala i ukorijenjivala se, napraviće plići korijen što za kasniji period nije poželjno - pojašnjava Radmila Nešković, iz Ministarstva poljoprivrede Srpske.

Ratarima su dobro došli sistemi za navodnjavanje koje su ove godine kupili uz pomoć subvencija Vlade u iznosu od 40 odsto uloženih sredstava. Velikim tifonima brže će završiti posao. Za iduću godinu očekuju subvencije za izgradnju skladišta za pšenicu. Rod bi skladištili i čekali povoljniju cijenu, a ne kao sada prodavali u vrijeme žetve kada je pšenica najjeftinija.