latinica  ћирилица
17/11/2018 |  15:58 | Autor: SRNA

Linta: Današnja Hrvatska nastavak nacističke NDH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da su ustaški pozdrav "Za dom spremni" na izložbi u Hrvatskom saboru i na spomen-ploči na ulazu u Novinarski dom u Zagrebu dva od mnogih primjera koji jasno potvrđuju tezu da je današnja Hrvatska nastavak nacističke NDH.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

- Nepobitna je činjenica da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" pod kojim je ubijeno na stotine hiljada Srba, Roma i Јevreja postao legalan u Hrvatskoj. Naime, prekršajni sudovi u Požegi i Slunju su donijeli presude kojima se "Za dom spremni" smatra izrazom volje vlasti, kao i da njegova upotreba ne uznemirava javnost - rekao je Linta.

Osim toga, hrvatsko Ministartvo državne uprave je dalo saglasnost da "Za dom spremni" može da ostane u grbu udruženja veterana HOS-a, koji su bili sastavni dio Hrvatske vojske, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta ističe da spomen-ploča na kojoj stoji "Za dom spremni" i koja je bila u Јasenovcu nije uništena, nego je samo premještena na spomen-područje u Novskoj gdje i dalje stoji.

- Takvih spomen-ploča u Hrvatskoj ima na stotine. U Hrvatskoj se nesmetano svake godine održavaju mise Anti Paveliću i ubijenim ustaškim generalima i drugim visokim oficirima NDH - navodi Linta.

Prema njegovim riječima, posebno je skandalaozna preporuka Savjeta Vlade Hrvatske za suočavanje sa prošlošću prema kojoj se "Za dom spremni" može koristiti u posebnim prilikama.

- Šta tek reći o sramnoj, ali očekivanoj odluci da Hrvatska već više od 20 godina isplaćuje penzije preživjelim ustašama i domobranima i njihovim porodicama - kaže Linta.

On smatra da je, takođe, skandalozna ali isto očekivana i odluka Hrvatskog sabora da ponovo bude pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama u Blajburgu gdje se svake godine okupljaju hrvatski zvaničnici da se poklone svojim uzorima.