latinica  ћирилица
17/11/2018 |  16:25 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Završena blokada u ŠG "Klekovača-Potoci", Kecman preuzeo dužnost

Nakon 17 dana štrajka, blokade prilaza i zakivanja ulaza u zgradu, Šumsko gazdinstvo "Klekovača" konačno je odblokirano. Zahtjevi radnika su ispunjeni, primopredaja je konačno uspjela, a direktor je, u skladu sa njihovom voljom, smijenjen.

Mašine vraćene, a potom i otkovan ulaz - Šumsko gazdinstvo "Klekovača" odblokirali su oni koji su ga četiri dana ranije blokirali.

Radnici su, nakon 17 dana konačno dočekali ispunjenje zahtjeva. Pobuna je počela nakon što je na adrese devet radnika stiglo obavještenje o otkazu. Među njima je i Јadranka Bucalo, kojoj je, kaže, ostalo tek nekoliko mjeseci do penzije.

- 40 godina radim za ovu firmu, radila sam i u Drvaru i u Banjaluci i ovdje da sam dobila otkaz od Јankovića, koji je napisao "odkaz" umjesto "otkaz". Danas se osjećam presrećno - kaže Bucalo.

Sreću nije krio ni Marko Zajač. Kaže, prema informacijama radnika, otkaz je spremljen za njih više od 30. Ipak, nada se da će odluke prethodnog menadžmenta biti poništene.

- Slijedi nam naporan i težak dan da postignemo sve ono što smo izgubili u proteklih 17 dana. Od ponedjeljka krećemo da radimo i produženo, ako bude potrebno - ističe Zajač.

Kako će nadoknaditi ostvarene gubitke narednih dana, odlučiće onaj čiji je dolazak pozdravljen aplauzom. Umjesto Nikole Јankovića, dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora i kadra socijalista, na njegovo mjesto postavljen je Milan Kecman, inače kadar resornog ministarstva.

- Prije svega je neophodno što prije pokrenuti proces proizvodnje, kako bi se ostvarile planirane aktivnosti. Ipak, sada je ružno vrijeme, bliži se kraj godine. Druga stvar koja je najbitnija je da se radnicima plata obezbijedi što hitnije - naglašava Kecman.

Inače, Istočni Drvar jedna je od najmalobrojnijih opština u BiH, a uz ostale, upravo problemi u njoj, prema jučerašnjem obrazloženju, funkcije su koštali i generalnog direktora Šuma Srpske, Ristu Marića.

Šumsko gazdinstvo "Klekovača-Potoci" inače je jedno od najuspješnijih. Za opštinu Istočni Drvar ključno je, jer je jedini aktivan privredni subjekt i osnovni izvor prihoda. Zapošljava oko 102 radnika ne samo iz ove oštine, već i iz Drvara, koji je sa druge strane entitetske linije razgraničenja. Upravo zato, problemi ovog privrednog subjekta problemi su opštine.

- Tri i po mjeseca trajala je agonija koja je nanijela mnoge štete svima, ponajviše opštini i njenom razvoju. Veliki su gubici, stalo se i sa projektima i sa realizacijom započetih projekata jer osnovni prihod od 10 odsto od realizacije u šumskom gazdinstvu nije isplaćivan - rekla je Milka Ivanković, načelnica opštine Istočni Drvar.

Inače, opština već tri mjeseca nije prihodovala od Šumskog gazdinstva, a drva za opštinu, u čijem sastavu djeluju i Pošta, Zavod za zapošljavanje i Policija, nisu isporučena.

Uz ostalo, sad već bivši vršilac dužnosti direktora Nikola Јanković, prema riječima radnika, one koje je otpustio po svojoj volji, zamijenio je novim. Primopredaji nije prisustvovao, niti je odgovarao na pozive Ministarstva i naše redakcije.