latinica  ћирилица
17/11/2018 |  21:48 | Autor: SRNA

Članstvo samoproglašenog Kosova u Interpolu bilo bi presedan

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da postoje pravni, policijski i politički argumenti koji ukazuju da bi članstvo samoproglašenog Kosova u Interpolu bilo presedan.
Nebojša Stefanović (foto: Grad Bijeljina) -
Nebojša Stefanović (foto: Grad Bijeljina)

Stefanović je rekao da Srbija već godinu dana intenzivno ukazuje svim državama svijeta koliko bi bilo pogrešno da Kosovo postane članica Intepola.

On je rekao da, osim Rezolucije UN 1244, i drugi akti jasno govore da Kosovo i Metohija nije ni država, ni članica, niti posmatrač u UN, što je uslov i za članstvo u Interpolu.

- Postoji i pregršt policijskih razloga, kao što je zabrinutost da bi moglo da dođe do curenja Interpolovih baza podataka prema nekim terorističkim strukturama, a koje sadrže podatke o licima koja se sumnjiče i za najteža krivična djela ne samo organizovanog kriminala već i terorizma - rekao je Stefanović za RTS.

Prema njegovim riječima, nekada politički razlozi kod zemalja koje razmišljaju o članstvu samoproglašenog Kosova u Interpolu prevagnu nad profesionalnim. Profesionalne organizacije, ističe on, ne smiju da dozvole politizaciju i ne smiju biti vođene drugim argumentima osim visokih standarda profesije.

- Nekada, nažalost, neke od tih zemalja popuste pod velikim pritiskom kakav sad imaju neki od saveznika takozvane kosovske nezavisnosti, najčešće neke zapadne države - navodi Stefanović.

On ukazuje da nije slučajna ni činjenica da je jedan od radnika konzulata samoproglašenog Kosova u SAD uhapšen u grupi od sedam ljudi koja je pokušala da proda automatsko oružje, čak jedan raketni laser grupi kriminalaca sa teritorije Meksika.

- Treba razmisliti i o tome da se neki ljudi, iz samog vrha prištinskih institucija, koji bi imali pristup Interpolovim bazama podataka, i sami nalaze na Interpolovim poternicama osumnjičeni za najteža krivična djela - rekao je Stefanović.

On kaže da su rizici veliki i kada je riječ o pogoršavanju bezbjednosti Srba koji žive na Kosmetu i da ne stoje argumenti da bi direktna saradnja samoproglašenog Kosova sa evropskim instutucijama povećala bezbjednost.

Stefanović kaže da se Priština već "unaprijed raduje" i dodaje da je nezahvalno bilo šta prognozirati kada je riječ o rezultatima glasanja.

- Hoćemo da se do samog čina glasanja borimo za svoju zemlju i ukazujemo zbog čega to nije dobro ne samo za Srbiju, već i za međunarodno pravo, ali i za sam Interpol kao profesionalnu policijsku organizaciju - napominje Stefanović.

Govoreći o aktuelnoj najavi Prištine da će formirati "vojsku Kosova", Stefanović je rekao da je ta najava "užasno opasna, prije svega kada je riječ o bezbjednosti Srba na Kosmetu, ali i potpuno gazi sve do sada postignute sporazume".

- Čak i da je riječ o proceduralnom procesu, neke forme administrativne prirode ukazuju da ne postoji čvrsta garancija koje smo dobili od NATO, EU da tako nešto ne bi smjelo da prođe bez podrške Srba - istakao je Stefanović.

On je dodao da Srbija neće sjediti skrštenih ruku, ali će, kako kaže, biti ozbiljna i odgovorna kao i uvijek.

- Sigurno nećemo dozvoliti bilo kakvu vrstu pogroma ili bezbjednosnog ugrožavanja našeg stanovništva - poručio je Stefanović.

U Dubaiju u ponedjeljak, 19. novembra počinje zasjedanje Generalne skupštine Interpola i trajaće nekoliko dana.