latinica  ћирилица
18/11/2018 |  11:52 ⇒ 13:01 | Autor: RTRS

Zatvoren "Prvi kadar", gran-pri filmu "Nuklearne sjenke"

Proglašenjem najboljih filmova i koncertom etno - grupe "Katera" iz Istočnog Sarajeva, u zvorničkom Domu omladine zatvoren je 12. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar". Gran-pri "Stećak kneza Pavla" za najbolji film dodijeljen je filmu "Nuklearne sjenke", poljskog autora Mareka Leščevskog.

Film "Nuklearne sjenke" bez ijedne izgovorene replike, pokazuje posljedice nuklearne katastrofe i istovremeno govori o patnji, bolu i ljubavi.

Djelo mladog poljskog reditelja pobralo je simpatije i publike i članova žirija koji su ga proglasili najboljim.

"Na kraju tog filma se dešava jedan vrlo zanimljiv novelistički obrt. Film je vrlo podsticajan jer je napravljen besprekornim vizuelnim izazovom i sa izuzetnim talentom mladog reditelja", ističe Srđan Savić, predsjednik žirija "Prvog kadra".

Tokom šest festivalskih dana ljubitelji filma u Istočnom Sarajevu i Zvorniku uživali su u ostvarenjima iz 17 zemalja.

Prikazana su ukupno 42 filma.

"Mislim da je posebno važno da istaknemo zadovoljstvo nas kao organizatora što se festival svečano zatvara ove godine u Zvorniku. Ta saradnja je zaista bila plodonosna i pokazala se kao vrlo uspješna. Ne samo u cilju decentralizacije kulture, nego u stvari i u cilju širenja kulture bioskopa i razvoja kinematografije", rekla je Aleksandra Mitrić Štifanić, umjetnički direktor "Prvog kadra".

Pored filmskih projekcija u okviru Festivala održan je i "Kids fest", radionice animiranog filma, izložba fotografija, a promovisan je i filmski časopis "Filaž".

"Naš je cilj da živimo sa našim sugrađanima, da osjetimo šta je to što njima nedostaje, odnosno da neka njihova interesovanja potkrijepimo događajima i u našem Domu omladine i na našim sportskim terenima", naglasio je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Festival je prvi put održan u dva grada - Istočnom Sarajevu i Zvorniku.

Pokrovitelj ovogodišnjeg "Prvog kadra" bilo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.