latinica  ћирилица
18/11/2018 |  14:29 | Autor: SRNA

Mej: Neću dozvoliti skretanje pažnje sa pregovora

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da bi njen odlazak sa vlasti mogao da dovede do odgađanja Bregzita i da neće dozvoliti da joj ta tema skrene pažnju sa predstojećih odlučujućih pregovora Londona i Brisela.

- Narednih sedam dana biće od ključne važnosti, jer će se odlučivati o sudbini Velike Britanije. Neće mi biti skrenuta pažnja sa tako važnog posla. Promjena rukovodstva u ovom trenutku neće olakšati pregovore, već će postojati rizik da će doći do njihovog odgađanja - rekla je Mejova.

Ona je naglasila da pregovarački timovi neprestano rade i da namjerava da ode u Brisel na sastanak sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Јunkerom.

Mejova je rekla da će razgovarati i sa drugim liderima EU uoči samita evropskog bloka 25. novembra.

Od kako je Mejova sredinom sedmice objavila da je postignut dogovor sa EU o izlasku iz članstva, ugrožena je njena liderska pozicija zbog ostavki nekoliko ministara, ukljućujući i Dominika Raba u čijoj su nadležnosti bili pregovori o Bregzitu.

Nekoliko poslanika iz njene Konzervativne stranke pokrenulo je i pitanje njene smjene sa mjesta lidera partije.

Da bi zahtjev za pokretanje incijative za smjenu Mejove bio predat predsjedavajućem Komiteta konzervativaca za izbor partijskog lidera Grejemu Brejdiju neophodni su potpisi 48 poslanika.

Do sada je više od 20 poslanika potvrdilo da su podnijeli zahtjeve za glasanje o povjerenju Mejovoj, ali još nije poznat konačan broj onih koji će to učiniti.