latinica  ћирилица
18/11/2018 |  18:58 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Vještačko osnježavanje i na Ravnoj planini

Skijaški centri uveliko rade na pripremi predstojeće sezone, a vremenski uslovi s niskim temparaturama konačno su pokrenuli i sisteme za vještačko osnježavanje.

Olimpijski centar Јahorina počeo je proizvodnju vještačkog snijega neophodnog za osnježavanje ski-staza. Od ove godine opremljen je sa 88 lansera i 25 najsavremnijih snježnih topova.

Sa vještačkim osnježavanjem glavne staze počeli su i na Ravnoj planini, kod Pala.

Minusi su upalili snježne topove na Ravnoj planini – vijest je koja sigurno najviše raduje skijaše. Iz ovog ski-centra poručuju da je aktivno 11 topova za vještačko osnježavanje i dvije vodene akumulacije s dovoljnim kapacitetom da omoguće nesmetano i kontinuirano osnježavanje tokom cijele zimske sezone.

- Mi smo otvaranje zimske sezone planirali između 10. i 15. decembra što je ujedno i najava za prvu međunarodnu fis trku koja će se desiti na našim prostorima, međutim, ukoliko vremenski uslovi budu kao dosadašnji to nije razlog da mi zimsku sezonu ne otvorimo već početkom decembra kada možemo očekivati i prve skijaše - kaže Ana Radojković, portparolka Ski-centra "Ravna planina"

U ovom ski-centru očekuju da će ponoviti prošlu sezonu, i te kako uspješnu, kada su u kontinuitetu imali više od 110 dana skijanja i više od stotinu noćnog.

- Očekujemo i ove sezone da dostignemo isti nivo, da prebacimo tih 500 hiljada pojedinačnih vožnji gondolom i ski liftom i isto tako očekujemo svakodnevno noćno skijanje na našim ski stazama - napomenula je Radojkovićeva.

A ukupna dužina staza sada je 12 i po kilometara s obzirom da su ove sezone napravljene dvije nove u dužini od četiri i po kilometra. Centralna staza posjeduje FIS homologaciju, što omogućava održavanje svjetskih takmičenja, a sve zajedno uz bogat sadržaj zabavnih manifestacija svim posjetiocima sasvim sigurno ponudiće odličan zimski doživljaj.