latinica  ћирилица
19/11/2018 |  08:34 | Autor: SRNA

Mandić: Više puta smo odbili ponudu da uđemo u vlast

Lider Nove srpske demokratije /NSD/ Andrija Mandić rekao je da je njegova stranka, koja je članica Demokratskog fronta, više puta odbila ponudu da postane dio vlasti u Crnoj Gori i da su takvi prijedlozi dolazili i od srpskih i od crnogorskih vladajućih struktura.

Mandić je rekao da je više puta nuđeno da zahtjevi u vezi sa pravima Srba budu stavljeni u drugi plan, a da zauzvrat članovi rukovodstva NSD-a "budu lično nagrađeni ministarskim, direktorskim i drugim funkcijama".

"Znam da je Ivica Dačić bio dobronamjeran kad nam je predložio ulazak u vlast jer je on sam tako postupio u Srbiji kad je s DS-om Borisa Tadića zaključio koalicioni sporazum i ušao u njegovu vladu. Svaki susret s prijateljima iz Srbije sam koristio da im govorim o našim razlikama u Crnoj Gori", rekao je Mandić za portal "Analitika".

On je naveo da su da su "nacionalne omraze u Crnoj Gori, koje nisu postojale u odnosima SPS-a i DS-a, veoma duboke", a međusobni odnosi složeni, tako da se to ne može prevazići sličnim postupkom koalicija kao u Srbiji.

Govoreći o nedavno formiranom Odboru Skupštine Crne Gore za reformu izbornog zakonodavstva, Mandić je ocijenio da je funkcionisanje tog skupštinskog tijela ugroženo.

On smatra da se pojedine strukture iz Vlade Crne Gore, uz podršku pravosuđa, pojedinih medija i nevladinih aktivista, trude da sruše radnu grupu i eventualne dogovore o izmjenama i dopunama zakona i Ustava.

"Oni žele da rad ne izbornim zakonima izmjeste iz parlamenta u neke vaninstitucionalne forume i neobavezne sjedeljke, kako bi se ovom temom bavili oni za koje niko nije glasao na izborima", dodao je Mandić.

Kada je riječ o predmetu poznatom kao "državni udar", Mandić je ponovio stav da je riječ o montiranom političkom procesu protiv Demokratskog fronta.