latinica  ћирилица
19/11/2018 |  11:57 | Autor: SRNA

Stefanović: Nastavljena politizacija generalne skupštine Interpola

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je danas u Dubaiju da se nastavlja politizacija Generalne skupštine Interpola, ne samo od zemalja koje su priznale nezavisnost samoproglašenog Kosova, već i od Generalnog sekretarijata ove policijske organizacije.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

Stefanović je, tokom drugog dana zasjedanja Generalne skupštine Interpola, istakao da postoji namjera da se zbune države o načinu kako se glasa, navodeći kako će biti moguće ostvariti uvid u rezultate glasanja, a svjesno izostavljajući činjenicu da se to ne odnosi na tajno glasanje, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Osim nejasnih obaveštenja, koja su ne samo neblagovremena, najavljuje se i, ukoliko dođe do glasanja u kome takozvano `Kosovo` ne dobije potrebnu većinu za ulazak, da će se potom odrediti pauza, a da se nakon pauze ide na novo glasanje", naveo je Stefanović.

On je istakao da je to potpuno suprotno pravilama koja jasno govore da će se održati dva glasanja, bez pominjanja ikakve pauze.

Stefanović je istakao da je "očigledno da će svi pokušaji biti uloženi da se u toj pauzi obezbijedi potrebna većina ukoliko je ne bude bilo u prvom glasanju".

"Očigledno je da se politizacija procesa nastavlja na način da se stvara sumnja da li ćemo sutra imati optužnice o kojima će se politički odlučivati, da li će se odlučivati na političkom nivou, ko će biti optužen i da li će biti procesuiran", rekao je Stefanović.

On je ocijenio da je sve to nedopustivo za Interpol i za cijeli policijski sistem.

Stefanović je poručio da Srbija nastavlja sa snažnim djelovanjem i da će njena delegacija sa partnerima do posljednjeg trenutka raditi sve što je moguće da sačuva integritet Interpola, međunarodno pravo i svoju zemlju.

"Naš zadatak je da pokažemo da postoji dovoljno zemalja sa integritetom, sa dovoljno čvrstine da se odupru svim pritiscima zapadnih država i da pokažu da poštovanje policijskog kodeksa i integriteta više cene od bilo kakve političke moći i pritiska", istakao je Stefanović.