latinica  ћирилица
19/11/2018 |  15:32 | Autor: SRNA

Lazić: Zahtjev za povećanje porodične invalidnine za 10 odsto

Izvršni odbor Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila usvojio je zaključak da od nove vlade Republike Srpske bude zatraženo da u 2019. godini bude povećana porodična invalidnina za 10 odsto, rekao je zamjenik predsjednika ove organizacije Veljko Lazić.
Veljko Lazić - Foto: RTRS
Veljko LazićFoto: RTRS

Lazić smatra da porodične invalidnine mogu da budu povećane za 10 odsto bez većih korekcija u budžetu Republike Srpske, odnosno od sredstava koja preostanu nakon smrti članova porodica poginulih ili kada djeca iz ovih porodica izgube pravo na nadoknadu zbog navršenih 26 godina.

On je rekao Srni nakon sjednice Izvršnog odbora ove organizacije u Banjaluci da je Odbor zaključio da, nakon konstituisanja nove vlade Srpske, podnese zahtjev za sastanak sa premijerom Republike Srpske i resornim ministrom.

"Na tim sastancima predložićemo da se nastave aktivnosti na donošenju uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca, produženju roka ostvarivanja prava na nematerijalnu štetu, te da bude nastavljeno zapošljavanje djece poginulih boraca u 2019. godini, kao što je bio slučaj u prethodnih šest godina", rekao je Lazić.

On je dodao da se zapošljavanje djece poginulih boraca sprovodi od 2012. godine na osnovu tri komponente - samozapošljavanje, zapošljavanje kod poslodavaca i pripravnički staž sa visokom stručnom spremom.