latinica  ћирилица
19/11/2018 |  17:16 | Autor: SRNA

Kuburović: Srpski državljani da izdržavaju kaznu u Srbiji

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović danas je u Beogradu prenijela predsjedniku Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Teodoru Meronu molbu da srpskim državljanima koji izdržavaju kaznu zatvora u neadekvatnim uslovima bude odobreno da ostatak kazne izdržavaju u Srbiji, uz stalni nadzor Mehanizma.
Nela Kuburović - Foto: SRNA
Nela KuburovićFoto: SRNA

Kuburovićeva je podsjetila da je to u određenim slučajevima potvrdila i /međunarodna/ organizacija Crvenog krsta, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srbije.

Ona je rekla da je taj zahtjev Srbije više puta bio iniciran i kod Savjeta bezbjednosti UN, ali da je pozitivan odgovor izostao zbog negativnog stava Mehanizma.

Meron je naveo da su on i još jedan kolega sudija još prije nekoliko godina imali pozitivan stav o izdržavanju kazne zatvora srpskih državljana u Srbiji, ali da se sa tim nije saglasila većina drugih sudija.

"Meron je izrazio zabrinutost zbog tretmana pojedinih osuđenika u Estoniji i rekao da se razmatra mogućnost njihovog premještaja u neku drugu državu", navodi se u saopštenju.

Meron, koji boravi u oproštajnoj posjeti Srbiji jer od polovine januara više neće vršiti funkciju predsjednika, ocijenio je da Mehanizam ima vrlo dobru saradnju sa Vladom Srbije, izrazivši uvjerenje da će biti nastavljena i sa budućim predsjednikom Mehanizma.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti vraćanja dokumenata koje je Srbija dostavila Haškom tribunalu, a koja nisu bila korišćena kao dokazni materijal ni u jednom od slučajeva, kao i o formiranju informacionog centra u Beogradu koji bi omogućio pristup arhivi ovog suda.