latinica  ћирилица
19/11/2018 |  18:36 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Opozvan načelnik Rudog Rato Rajak

Inicijativa za smjenu načelnika opštine Rudo Rata Rajaka dobila je podršku većine u lokalnom parlamentu.

Odbornici, koji su se izjasnili za Rajakov opoziv, tvrde da je bahatim i autokratskim ponašanjem, od jula, kada je ostao bez skupštinske većine, odbijao sve pokušaje saradnje.

Rajak je zabrinut zbog vanrednih troškova zbog referenduma i eventualnih prijevremenih izbora, ali istovremeno ih obećava, jer ako mu građani iskažu povjerenje kaže, tražiće opoziv Skupštine opštine.

Јoš u julu je ruđanski načelnik ostao bez podrške SO, jer se 12 od 17 odbornika lokalnog parlamenta suprotstavilo, kako tvrde njegovom nepoštovanju drugačijih stavova. Rajak je odbio da SO podnese izvještaj o vlastitom radu i radu svojih saradnika i tada su se opredijelili za inicijativu za opoziv.

- Na samoj sjednici rečeno je da taj izvještaj niti će biti urađen, niti dostavljen. Pokretanje inicijative nije značilo odluku o opozivu., rekao je Pavlović Dragan, predsjednik Kluba odbornika NDP NDP I PDP.

Stanišić Borislav, potpredsjednik Kluba odbornika SNSD u SO Rudo istakao je da je bio blokiran rad Skupštine.

- Opoziv, pa da vidimo šta će dalje biti, dodao je on. 

Rajak ni danas nije birao riječi da omalovaži aktere ruđanske zakonodavne vlasti, ističući da je na lokalnim izborima 2012. i 16. dobio više glasova od svih njih zajedno. Ako vam inicijativa uspije, šest mjeseci plaćaćete bijeli hljeb meni i mom zamjeniku, poručuje Rajak.

- Referendum će koštati 85 – 80 hiljada maraka, a ako i ne prođe opet neće proći bez troškova – 70 hiljada, ako se raspusti skupština, rekao je  Rajak .

Iste agrumente iznose i oni koji su ostali uz ruđanskog načelnika

- Radite šta hoćete, ali da trošite 150 hiljada, to nećemo podržati, naglasio je Savo Subotić, predsjedavajući kluba SDS u SO Rudo.

Velibor Ćirović, predsjednik SO Rudo istakao je da to ne košta 100.000 KM.

- Predvidjeli smo 20 hiljada. Milići su potrošili 5.000 i nešto za opoziv, Ribnik 19.000 predvidio, nije toliko potrošio, rekao je on.

Rudo je bilo na listi 16 opština za koju je Vlada izdvojila 250 hiljada za asfaltiranje lokalnih puteva. Rajak tvrdi da ta sredstva nije odbio i da je Putevima Srpske uputio prijedlog, ali kako o tome nije obaviještena opštinska skupština i odbornici su uputili svoj prijedlog. Zbog izostanka koordinacije projekti nisu odobreni ni načelniku, a ni lokalnom parlamentu.