latinica  ћирилица
20/11/2018 |  08:35 ⇒ 21:00 | Autor: SRNA

Meron danas u Beogradu i Sarajevu

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove Teodor Meron danas će, u okviru posjete regionu, boraviti u Beogradu i Sarajevu.
Teodor Meron u Sarajevu - Foto: AFP
Teodor Meron u SarajevuFoto: AFP

Meron, koji od juče boravi u Beogradu, razgovaraće danas sa premijerkom Anom Brnabić. Potom će otputovati u Sarajevo, gdje će se danas i sutra sastati sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom i  predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem.

Tokom boravka u Sarajevu, Meron će se sastati sa sarajevskim gradonačelnikom Abdulahom Skakom i održati predavanje u Informativnom centru Haškog tribunala, saopšteno je iz Mehanizma.

Meron je juče u Beogradu razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Srbije Nelom Kuburović.

Planirano je da sutra i u četvrtak, 22. novembra, Meron posjeti Hrvatsku gdje će se sastati sa predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, ministarkom inostranih i evropskih poslova Marijom Pejčinović Burić i ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.

Ovo je posljednja zvanična posjeta Merona regionu bivše Јugoslavije prije nego što 18. januara okonča mandat kao predsjednik Mehanizma, koji je pravni nasljednik Haškog tribunala.

Meron je prethodno obavljao funkciju predsjednika Haškog tribunala u četiri mandata i funkciju predsjednika Mehanizma u dva ranija mandata.

Sudija Karmel Ađijus  funkciju predsjednika Mehanizma preuzeće 19. januara.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove osnovan je Rezolucijom 1966 (2010) Savjeta bezbjednosti UN, da bi dovršio preostale poslove Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Haškog tribunala nakon okončanja njihovih mandata.

Mehanizam ima dva ogranka, jedan u Aruši, Tanzanija, i  drugi u Hagu, Holandija.